• Τράπεζες

    Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Βελτίωση των δεικτών και μη πληρωμή του κουπονιού για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Θετικές είναι οι πρωτοβουλίες των εποπτικών αρχών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι οποίες, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας πριν από λίγο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 9μήνου στους αναλυτές, θα βοηθήσουν το τραπεζικό κλάδο.

    Ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης για τη μη πληρωμή της προγραμματισμένης δόσης του κουπονιού για τα Cocos προς το ΤΧΣ. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση αυτή αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια που αποσκοπεί σε θετικό αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια κατά 36 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου η κίνηση δεν σηματοδοτεί ότι θα επαναληφθεί και στο μέλλον και αποτελεί προσωρινή επιλογή, που αφορά το 2018 και έχει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών.

    Στόχος του ομίλου είναι το 2019 το κουπόνι να πληρωθεί κανονικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιείται η δυνατότητα μετατροπής των Cocos σε μετοχές.

    Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 9μήνου το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου εξελίσσεται κανονικά, με το 85% των ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων να έχουν ολοκληρωθεί. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο (Amoeba και Arctos).

    Όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου ενισχυμένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις μας στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, η διοίκηση αισθάνεται σιγουριά ότι θα πετύχει τους επιχειρησιακούς στόχους μας για μείωση των NPE κατά 14 δισ. ευρώ στα €13 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Εργαζόμαστε, όπως σημείωσε «για την εφαρμογή του σχεδίου μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους, ενώ επιταχύνουμε την αποκατάσταση του ισολογισμού μας. Για το οικονομικό έτος 2018, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετική καθαρή κερδοφορία».

    Τα καθαρά κέρδη του ομίλου Πειραιώς στο 9μηνο του 2018 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 94 εκατ. ευρώ.

    Η επίδοση αυτή σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Χρήστο Μεγάλου επιτεύχθηκε «παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Στα 94 εκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 3ο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ