• Οικονομία

    ΟΠΕΚΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέκταση του νέου προγράμματος επιδομάτων

    • NewsRoom
    επίδομα


    Προσεχώς και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επεκταθεί η πιλοτική διαδικασία για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ σε Άτομα με Αναπηρία.

    Το πρόγραμμα έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον επεκτείνεται και στην Αχαΐα.

    Ποιοι συμμετέχουν

    Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Άτομα με Αναπηρία που ενδιαφέρονται να λάβουν για πρώτη φορά προνοιακή παροχή οποιασδήποτε μορφής (υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση εξέτασης από τα ΚΕΠΑ) εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται:

     στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ή

    – στην Περιφερειακή Υπηρεσία του OΠΕΚΑ Δυτικής Ελλάδας (Πανεπιστημίου 168, Πάτρα)

    Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος και άμεσα δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας. Ακολούθως οι αιτούντες παραπέμπονται για εξέταση σε θεράποντα γιατρό της επιλογής τους.

    Ο γιατρός συμπληρώνει τον φάκελο αναπηρίας, μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr) με την εισηγητική έκθεση και ο αιτών παραπέμπεται για εξέταση στα ΚΕΠΑ.

    Ο ρόλος του θεράποντος ιατρού είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς αυτός έχει την

    Ο ορισμός για την ημέρα και ώρα εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή γίνεται ηλεκτρονικά. Το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται ηλεκτρονικά με εκείνο των ΚΕΠΑ ώστε η γνωμοδότηση των ΥΕ να εμφανίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΑμεΑ. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται στην αίτηση και στον οποίο θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος το άτομο με αναπηρία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα γίνει ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας 2019



    ΣΧΟΛΙΑ