• City Stories

    Οι 10 ακριβότεροι πίνακες στην ιστορία της τέχνης και η ιστορία τους

    Cezanne,The Card Players (σημερινή τιμή: 274 εκ. δολάρια)


    Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Νεαρό κορίτσι με ένα καλάθι λουλουδιών» («La Fillette a la corbeille fleurie») πουλήθηκε εχθές για το αστρονομικό ποσό των 115 εκατομμυρίων δολαρίων, στη μυθική δημοπρασία των έργων τέχνης της οικογένειας Ροκφέλερ, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς μόνο το πρώτο μέρος της συγκέντρωσε πάνω από 646 εκατ. δολάρια.

    Τα έργα τέχνης αποτελούν σύμβολα δύναμης και πλούτου, και κατά καιρούς αλλάζουν χέρια πάμπλουτων συλλεκτών για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ποιοί είναι όμως οι ακριβότεροι πίνακες που έχουν πουληθεί στην ιστορία της τέχνης και ποιά είναι η τιμή τους σήμερα;

    Με αφορμή την χθεσινή δημοπρασία με τα ιλιγγιώδη ποσά, το mononews παρουσιάζει τους 10 ακριβότερους πίνακες στην ιστορία της τέχνης – αλλά και τις περίεργες ιστορίες τους.

    1.  Salvator Mundi (Ο Σωτήρας του Κόσμου), του Leonardo da Vinci
      Salvator Mundi, Leonardo Da Vinci (σημερινή τιμή: 450.300.000 δολάρια)

      Στις 15 Νοεμβρίου 2017 μια δημοπρασία του οίκου Chistie’s τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο, καθώς η τιμή του πίνακα που δημοπρατήθηκε σημείωσε μια απίστευτη τιμή ρεκόρ: θεωρείται ημερομηνία- σταθμός για τη διεθνή αγορά της τέχνης:  450,3 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Σωτήρας του Κόσμου», το οποίο πέρασε στην κατοχή του νέου «Λούβρου» του Αμπού Ντάμπι.

    2. Interchange, του Willem de Kooning

      Willem de Kooning, Interchange (σημερινή τιμή: 309,7 εκατ. δολάρια)

      Τον Σεπτέμβριο του 2015, το ίδρυα David Geffen Foundation πούλησε σε ιδιωτική συναλλαγή στον Kenneth C. Griffin για 300 δολάρια (309,7 εκατ. δολάρια σε σημερινή τιμή), έναν πίνακα  του Ολλανδού εξπρσιονιστή Willem de Kooning. Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα ως «δάνειο» στο Art Institute of Chicago.

    3. «Nafea faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Paul Gauguin
    Gauguin, Nafea faa Ipoipo (σημερινή τιμή: 300 εκατ. δολάρια)

    Το αριστούργημα του Γκωγκέν, έργο του 1892, που απεικονίζει δυο κορίτσια στην Αϊτή,  έσπασε κάθε ρεκόρ, όταν το 2015 πωλήθηκε από Eλβετό συλλέκτη κάνοντάς τον πλουσιότερο κατά  300 εκατ. δολάρια. Σωστά διαβάσατε, 300 εκατ. δολάρια. Πλέον βρίσκεται στο Κατάρ.

    4. «The Card Players» (Οι Χαρτοπαίκτες) του Paul Cezanne

    Cezanne,The Card Players (σημερινή τιμή: 274 εκ. δολάρια)

    Το 2012, ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Εμπειρίκος πούλησε τον πίνακα έναντι 274 εκατ. δολαρίων στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, που συλλέγει μανιωδώς έργα τέχνης δυτικών καλλιτεχνών, όπως οι Mark Rothko, Damien Hirst και Paul Cézanne.

    5. «No.5» του Jackson Pollock

    Pollock, No.5, 1948 (σημερινή τιμή: 203 εκ. δολάρια)

    Σε ιδιωτική αγοραπωλησία το 2015 το David Geffen Foundation πούλησε στον Kenneth C. Griffin το No5 του Τζάκσον Πόλοκ, το οποίο αποτελεί τον ακριβότερο πίνακα του δημοφιλή μεταξύ των συλλεκτών πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα.

    6. «Violet, Green and Red» (Βιολετί, Πράσινο και Κόκκινο) του Mark Rothko

    Rothko, Violet, Green and Red (σημερινή τιμή: 186 εκατ. δολάρια)

    186 εκατ. δολάρια – ποσό ρεκόρ για έργο του Ρόθκο –  έδωσε ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Όμως, όπως φαίνεται, δεν έμεινε ικανοποιημένος από την επένδυσή του, αφού τώρα κατηγορεί τον art dealer Ιβ Μπουβιέ πως τον εξαπάτησε σχετικά με την τιμή.

    7. «Les femmes d’ Alger, version O» (Οι γυναίκες του Αλγερίου, εκδοχή Ο) του  Pablo Picasso

    Picasso, Les femmes d’ Alger, version O (σημερινή τιμή: 179 εκατ. δολάρια)

    O πρώτος Πικάσο της λίστας πέρασε στην κατοχή ανώνυμου συλλέκτη το 2015 για 179,3 εκατ. δολάρια.

    8. «Nu couche» (Κόκκινο γυμνό) του Amedeo Modigliani

    Modigliani, Nu couche (σημερινή τιμή: 170 εκατ. δολάρια.)

    Την είσοδό του στους μεγάλους συλλέκτες ανεκτίμητων έργων τέχνης έκανε ο Κινέζος μεγιστάνας Liu Yiqian, όταν αγόρασε το 2015 το Κόκκινο γυμνό για 170 εκατ. δολάρια. Είναι ένας μόνο από τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους που έχουν στραφεί στο κυνήγι έργων τέχνης.

    9. «Woman III» του Willemde Kooning

    Kooning, Woman III (σημερινή τιμή 162,4 εκ. δολάρια)

    Ο  πίνακας έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Ως το ᾽79 βρισκόταν στο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Τεχεράνης. Αποκαθηλώθηκε όμως λόγω της Ισλαμικής Επανάστασης και το 1994 ανταλλάχθηκε με πολύτιμο ισλαμικό χειρόγραφο του 16 αιώνα σε  κρυφή συναλλαγή με τον David Geffen, της Dreamworks. Ο τελευταίος τον πούλησε 16 μέρες μετά την πώληση του Πόλοκ για  162,4 εκατ. δολάρια στον Αμερικανό χρηματιστή Steven A. Cohen που εξελίσσεται σε μεγάλο συλλέκτη.

    10. «Le Reve» (Tο Όνειρο), του Pablo Picasso

    Picasso, Le Reve (σημερινή τιμή: 158, 5 εκ. δολάρια)

    To πορτρέτο της ερωμένης του Πικάσο, Marie-Theresse Walter, πέρασε  στα χέρια του αμερικανού χρηματιστή Steven A. Cohen το 2013 για 158,5 εκατ. δολάρια. Είναι το δεύτερο έργο της λίστας που έχει στην κατοχή του. Ο προηγούμενος κάτοχός του ο μεγιστάνας των καζίνο, Steve Wynn, είχε ανοίξει μια τρύπα 15 εκατοστών στον πίνακα, όταν έπεσε πάνω του με τον αγκώνα,  λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετώπιζε.



    ΣΧΟΛΙΑ