• Πολιτική

    Νίμιτς: Μεγάλη βελτίωση στις συζητήσεις για το Σκοπιανό, παραμένουν ζητήματα

    • NewsRoom


    Σε δηλώσεις προέβη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη λήξη της τριμερής συνάντησης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτροφ. Ο κ.Νίμιτς έκανε λόγο για μεγάλη βελτίωση στις συζητήσεις, αλλά και για ζητήματα που χρειάζονται επίλυση, ενώ ανέφερε πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ.Νίμιτς αναφέρει:

    “Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Υπήρχε και μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών ειδικών των δύο χωρών, που επιχειρούν να εξετάσουν τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον και αυτός είναι ο δρόμος των εργασιών. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και πρέπει  να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο”

    Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:30 ώρα Ελλάδος στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εμδομάδα σχετικά με τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση διέρρευσε πως ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα». Σγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ενημέρωση θα λάβει μέρος ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ακολούθως θα ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Ελπίζουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην επόμενη συνάντηση» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ