• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ vs Μίκη Θεοδωράκη – Η λυσσαλέα επιχείρηση απαξίωσης ενός συμβόλου της Αριστεράς (video)


    Το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει τη σημασία του. Από τα πρώτα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή του, στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος  παίρνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για 140.000 διαδηλωτές (μια ανακοίνωση η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων ακόμα και μέσα στην Αστυνομία και κατέληξε να γίνεται περίγελος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) – ξεκίνησαν μια οργανωμένη αντεπίθεση εναντίον του συλλαλητηρίου. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «ο λαός γύρισε την πλάτη» στο συλλαλητήριο, «ο κ. Κοτζιάς μπορεί να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδηση την προσπάθειά του» και «τα όνειρα των διαδηλωτών έμειναν ευσεβείς πόθοι»!

    Ωστόσο, πιο ενδιαφέρον έχει η επιχείρηση απαξίωσης των ομιλητών του συλλαλητηρίου, με σκοπό να χαρακτηριστούν οι θέσεις τους ως ακροδεξιές. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού επιμένει πως την κύρια γραμμή του συλλαλητηρίου την έδωσε η Χρυσή Αυγή. Κάπως έτσι, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου βρέθηκε ο κύριος ομιλητής, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της Αριστερά, τον οποίο κάποτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έτρεχε να συναντήσει για να συνταχθεί μαζί του. Ο Μίκης Θεοδωράκης. 

    Η ομιλία που προκάλεσε σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ

    Η εικόνα του Μίκη Θεοδωράκη στην εξέδρα του συλλαλητηρίου της πλατείας Συντάγματος ενόχλησε βαθιά την κυβέρνηση. Και ακόμα πιο πολύ, ενόχλησε η αρχική τοποθέτηση του, με την οποία ο μουσικοσυνθέτης θέλησε να ξεκαθαρίσει, πριν αρχίσει την ομιλία του, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να βρίσκεται στην πλατεία στις 4 Φεβρουαρίου.

    «Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», ανέφερε στην πρώτη του φράση ο Μίκης Θεοδωράκης που δεν κρύφτηκε από τους διαδηλωτές, ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει Διεθνιστής.

    «Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές» δήλωσε, «προπαντώς στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την Αριστεροστρόφη». Και όπως εξήγησε, «εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου».

    “Την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι δυνατό να τη λάβει μια κυβέρνηση μειοψηφίας”, είπε και πρόσθεσε: “Αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει την υπογραφή της σε απλή ή σύνθετη ονομασία είναι υποχρεωμένη να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού”.

    Η επιχείρηση απαξίωσης

    Οι πρώτες αντιδράσεις εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη από την κυβέρνηση ήταν διστακτικές. Ο Παύλος Πολάκης, για παράδειγμα, στο tweet του για το συλλαλητήριο, παρά την εμφανή  δυσαρέσκειά του για την ομιλία Θεοδωράκη, προτίμησε να επικεντρωθεί στο μέγεθος της συγκέντρωσης.

    Πάντως, το κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον του μουσικοσυνθέτη είχε φανεί από τις προηγούμενες ημέρες, με αναφορές όπως αυτή του Θ. Δρίτσα που είχε κάνει λόγο για «ιστορικό λάθος» του Θεοδωράκη να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. Ακόμα και η ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης από αναρχικούς στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο, ήταν αρκετά μετριοπαθής και επικεντρώθηκε κυρίως σε νουθεσίες προς την αντιπολίτευση να μην εκμεταλλεύεται μικροπολιτικά το ζήτημα!

    Το πραγματικό σήμα, όμως, για την επιχείρηση απαξίωσης έδωσε την επόμενη ημέρα της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    Τζανακόπουλος
    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του  μουσικοσυνθέτη: «Η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

    Ακόμα πιο προσβλητικοί ήταν οι χαρακτηρισμοί του Γιώργου Κυρίτση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  μιλώντας στο  ΘΕΜΑ 104,6, έκανε λόγο για «άθλια» και «αισχίστου είδους» ομιλία που «βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

    Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με τη σειρά της, μιλώντας στο ρ/σ Alpha δεν δίστασε να επιτεθεί και αυτή στον Μίκη Θεοδωράκη. Όπως ανέφερε, άκουσε την ομιλία του «με θλίψη και απογοήτευση». Απαντώντας στο τι ακριβώς την ενόχλησε, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».

    Σβίγκου
    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου

    Ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, άφησε αιχμές κατά του Μίκη Θεοδωράκη, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ): «Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση. Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για «εθνομειοδότες» και για «αριστερόστροφο φασισμό. Καθείς εφ’ ω ετάχθη».

    Νίκος Βούτσης
    Νίκος Βούτσης . Πρόεδρος Βουλής

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Προφανώς διαφωνώ με τον Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού. Ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ… Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν.» Μάλιστα υποστήριξε πως «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους». Για να καταλήξει λέγοντας πως «οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο»!

    Φάμελλος
    Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

    Σε πιο ήπιο τόνο κινήθηκε, όπως συνήθως, η κριτική του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. «Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ. Από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ο αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.

    Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε από την Πάτρα: «Με στεναχώρησε η παρουσία του Μίκη δίπλα σε ναζιστές…».

    Πάντως, αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης. Άλλωστε, η προσπάθεια υποτίμησης του συλλαλητηρίου ενισχύει περισσότερο τη δυσαρέσκεια εναντίον της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μίκης Θεοδωράκης: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ράνια Σβίγκου: «Απογοήτευση για τον Μίκη Θεοδωράκη, δεν περιμέναμε αναφορές για Αριστερόστροφο φασισμό»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση

     



    ΣΧΟΛΙΑ