• Πολιτική

    Όλα τα θέματα στο τραπέζι θεσμών – κυβέρνησης για την γ΄ αξιολόγηση – Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες


    Το ραντεβού στο Χίλτον μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών έχει οριστεί για τις 28 Νοεμβρίου. Μία ημέρα, δηλαδή, μετά τo EuroWorking Group (27 Νοεμβρίου), αλλά και μια ημέρα πριν την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για τους Θεσμούς και βρίσκεται  μεταξύ των θεμάτων συζήτησης που έχουν οι δύο πλευρές, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μέσω των τηλεδιασκέψεων που συνεχίζουν καθημερινά οι δύο πλευρές. Όπως βρίσκονται και οι πιέσεις για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις.

    Όλοι αναφέρονται στην ανάγκη για να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Αλλά τι εννοούμε γρήγορα;

    Ο κύριος στόχος είναι η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, και το Eurogroup εκείνης της ημέρας. Στη συνέχεια, άλλωστε, οι συζητήσεις (όπως συνέβη και πέρυσι) θα παγώσουν λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

    Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, αυτό που επιθυμούν οι δύο πλευρές είναι να υπάρχει μια αποτίμηση για την σημαντική πρόοδος και ίσως να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος πολύ κοντά σε αυτή.

    Ενδιάμεσα πάντως, οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη θα έχουν την ευκαιρία να δεχθούν τα μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι θα παρουσιάσουν, στις 11 Δεκεμβρίου, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τότε ωστόσο θα πρέπει να έχουν προχωρήσει αρκετά από τα προαπαιτούμενα τα οποία παραμένουν ακόμα εκκρεμή. Ανάμεσά τους, φυσικά, ξεχωρίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

    Οι Θεσμοί θέτουν σε προτεραιότητα τις μεγάλες και εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις όπως είναι το Ελληνικό. Σε αυτές συγκαταλέγονται επίσης και η Εγνατία Οδός αλλά και ο κρατικός αερολιμένας του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στα οποία δεν θα ήθελαν να δουν τις καθυστερήσεις και τα κωλύματα που αντιμετωπίζει η υπόθεση του Ελληνικού.

    Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία μετά τις γιορτές είναι η 22α Ιανουαρίου, η οποία έχει τεθεί εξ αρχής ως στόχος για την πολιτική συμφωνία μεταξύ των υπουργών οικονομικών. Πριν από το Eurogroup εκείνης της ημέρας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όποια διαπραγμάτευση. Μετά από εκείνο το σημείο θα μπορέσει να αρχίσει και η συζήτηση για το χρέος και την επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

    Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αρκετούς «μπελάδες» που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Παρά τα μέτρα που πήρε στα χαρτιά για τους πλειστηριασμούς και την προστασία των συμβολαιογράφων, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Αθήνας, οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή τους, δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς δεν συμπληρώθηκε απαρτία, ενώ έξω από το θέατρο όπου θα πραγματοποιούταν είχε μαζευτεί πλήθος διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι δεν δηλώνουν πρόθυμοι να «καταθέσουν τα όπλα». Την ίδια ώρα, η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τον Γιώργος Σταθάκης πάντως να δηλώνει αισιόδοξος πως θα προλάβει τα στενά περιθώρια.

    Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος προκλήσεων, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των NPLs, η ομαλή εκκίνηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και η ενίσχυση του Κώδικα Αφερεγγυότητας.

    Και αυτά είναι μόνο τα βασικά από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κινηθούν άμεσα. Μεταξύ άλλων εκκρεμούν οι εκκαθαρίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, η εφαρμογή των παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πλήρης εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων στο Δημόσιο, ο σεβασμός του κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο και η εφαρμογή των παρεμβάσεων στην ΕΛΣΤΑΤ και του γενικού πλαισίου για τους ανεξάρτητους οργανισμούς.

    Πέρα από την ημερομηνία της 22ας Ιανουαρίου, θα μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε πλέον σε καθυστέρηση, η οποία όλοι θα ελπίζουν να αφορά – αν συμβεί – μόνο μικρές λεπτομέρειες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Σε ασυνήθιστα καλό κλίμα η γ’ αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι: Οι πλειστηριασμοί προαπαιτούμενο της αξιολόγησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κομισιόν: Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ