• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βαδίζουμε σε διπλά ναρκοθετημένο δρόμο, με 4ο Μνημόνιο και Σκοπιανό»

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Για ένα διπλά ναρκοθετημένο δρόμο, στον οποίο βαδίζει ήδη η χώρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ, αναφερόμενος από τη μία στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό και από την άλλη στην μεταμνημονιακή περίοδο.

    «Η χώρα βαδίζει, ήδη, σε ένα δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα Τέταρτο, επί της ουσίας, Μνημόνιο κι από μία πολύ κακή συμφωνία στο Σκοπιανό. Το πρώτο, υπονομεύει σε βάθος χρόνου την Οικονομία, ενώ η δεύτερη ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Όπως ξεκαθάρισε, η Νέα Δημοκρατία είτε χρειαστούν 151 βουλευτές είτε 180, θα καταψηφίσει την συμφωνία στη Βουλή, καθώς όπως ανέφερε ξυπνάει ήδη τους εθνικισμούς στη γειτονική χώρα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν.  «Ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της; Στην καλύτερη περίπτωση, μιλάμε για σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη, για ένα ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από τους ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ούτε όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε έχοντας απέναντι της μια διαλλακτική κυβέρνηση.

    «Οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μας, έδωσαν την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μια κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Καμμένος που παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία απλά θα έριχνε την κυβέρνηση. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ», ανέφερε.

    «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Τα τετελεσμένα για τα οποία μίλησα πριν από τις Πρέσπες ήδη συντελούνται», ανέφερε ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία τραυματίζει το εθνικό συμφέρον.

    «Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν, ήδη, δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές: Στα Σκόπια ξύπνησαν και πάλι εθνικισμοί και ακρότητες. Και στην Ελλάδα, οι κρυφές μεθοδεύσεις και η ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά και η περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος, έβαλαν ξανά το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το κεκτημένο των τελευταίων ετών. Με άλλα λόγια, η «κατασκευή» την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως «Συμφωνία» υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί: Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον», ανέφερε.

    «Η κυβέρνηση που υπέγραφε αυτή την κακή συμφωνία εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού. Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών. Αναρωτιέμαι όμως, επιδεικνύει δημοκρατικά αντανακλαστικά μια κυβέρνηση που αναθεματίζει όποιον διαφωνεί μαζί της ως φασίστα; Κάποιοι, φαίνεται δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει απλά οργή και αγανάκτηση. Υπήρχε ήδη για την οικονομία, τώρα προστέθηκαν και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα».

    Ξεκινάει ένα τέταρτο μνημόνιο

    Σε ότι αφορά τη συμφωνία για το χρέος τόνισε ότι ουσιαστικά θα είναι μια απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012, αλλά θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.

    «Σήμερα, στο Eurogroup λήγει το Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο που, στη θέση του ξεκινάει ένα νέο Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από τώρα. Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022. Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και όλα αυτά, για να γυρίσει η χώρα πίσω στο 2014, μόνο που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη», ανέφερε.

    Σε ότι αφορά το χρέος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:

    «Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία να είστε βέβαιοι ότι θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά. Αλλά ό,τι και να αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δυστυχώς θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.

    Η αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων υπολοίπων του δανείου επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασής που πρώτοι είχαμε καταθέσει. Είναι μια πρόταση που, αν την είχε αξιοποιήσει έγκαιρα η κυβέρνηση και αφορούσε το σύνολο των κονδυλίων, δεν θα είχε στερήσει τη ρευστότητα, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία.

    Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος. Το πραγματικό ζήτημα είναι η χώρα να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Είπα και πρόσφατα ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της οικονομίας είναι, πλέον, πολιτικό».

    Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ξανά τα βασικά στοιχεία του οικονομικού προγράμματος που επιθυμεί να ακολουθήσει ως κυβέρνηση. «Θέλω όλα αυτά να γίνουν μαζί σας με μια συμφωνία αλήθειας που θα συνομολογήσουμε και θα την τηρήσουμε. Εγώ, δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές σας, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση», ανέφερε.

    «Με άλλα λόγια, «κλειδί» για την οικονομία είναι μόνο μία νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει ρεαλιστική αισιοδοξία εντός των συνόρων και ειλικρινή πειθώ στους εταίρους της. Τότε, είμαι βέβαιος ότι το κοστολογημένο πρόγραμμά μας θα οδηγήσει, τελικά, σε ρυθμούς του 4%, οι οποίοι θα επιτρέψουν την πραγματική και συνολική ανάταξη της Ελλάδας.

    Όμως, θα ήθελα και τη δική σας διαβεβαίωση πως θα συνεχίσετε να πρωτοπορείτε στον τόσο κρίσιμο τομέα σας. Και ότι, όπως και όλοι οι δυναμικοί συντελεστές του τόπου αυτού, θα συμβάλλετε και εσείς, στη μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια που σύντομα ξεκινά. Εσείς αντέξατε στην κρίση. Και με την πολιτική αλλαγή δημιουργούνται οι συνθήκες για να πάει η Ελλάδα πολύ καλύτερα. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ