• Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

    • NewsRoom
    βουλη

    Ελληνική Βουλή


    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό από τη Βουλή.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.

    Μέχρι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να έχει συγκροτηθεί και η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της υπουργού Εργασίας. Η επιτροπή θα δώσει την εκκίνηση για την πολύπλοκη διαδικασία η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

    Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.

    Ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%  και υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενδεχόμενο και για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019



    ΣΧΟΛΙΑ