• Πολιτική

    Επιτρέπεται να μεταφέρετε μαζί σας ζώα και φυτά στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    • NewsRoom
    ζώα


    Ποιοι περιορισμοί υπάρχουν στη μεταφορά ζώων συντροφιάς και φυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ως υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα με τον σκύλο, τη γάτα ή το κουνάβι σας, εφόσον το ζωάκι σας διαθέτει ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.

    Το διαβατήριο αυτό εκδίδεται από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο και πρέπει να περιέχει κατάλληλα στοιχεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό.

    Αν έχετε σκύλο, γάτα ή κουνάβι ηλικίας κάτω των 3 μηνών (και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας), πρέπει να συμβουλευθείτε τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες .

    Το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς ισχύει μόνο για σκύλους, γάτες και κουνάβια. Αν έχετε άλλα ζώα, όπως κουνέλια ή καναρίνια, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες που ισχύουν για την είσοδο/έξοδο ζώων από τη χώρα.

    Ταυτοποίηση

    Το ζωάκι σας χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή ευανάγνωστο τατουάζπου να έχει γίνει πριν από τις 3 Ιουλίου 2011 με τον ίδιο κωδικό που έχει δηλωθεί στο διαβατήριο.

    Αν πάρετε μαζί σας ένα ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία, το ζώο αυτό πρέπει να έχει λάβει αγωγή κατά του εχινόκοκκου (ταινίας ) ως εξής :

    • η αγωγή πρέπει να έχει χορηγηθεί από κτηνίατρο μέσα στις τελευταίες 120 το πολύ ώρες και τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προγραμματιζόμενη άφιξή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία
    • η αγωγή πρέπει να έχει πιστοποιηθεί στη σχετική ενότητα του διαβατηρίου από τον κτηνίατρο που τη χορήγησε.

    Άλλα ζώα και φυτά

    Μπορείτε να μεταφέρετε ζώα ή φυτά – καθώς και μέρη αυτών – όταν ταξιδεύετε σε χώρες της ΕΕ. Όμως, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη μεταφορά απειλούμενων ειδών ή προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Ενδέχεται να χρειάζεται άδεια για να ταξιδέψετε με ορισμένα είδη.

    Για να ενημερωθείτε για ένα συγκεκριμένο είδος, πρέπει να συμβουλευθείτε την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αναφοράς για το εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας . Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αρχή CITES της χώρας σας για να μάθετε αν χρειάζεται πιστοποιητικό για τη μεταφορά ενός συγκεκριμένου είδους.

    Σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων ασθένειας ζώων, μπορεί να υπάρξουν και τοπικοί περιορισμοί ως προς τη μετακίνηση ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε ζώα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

    Πηγή: europa.eu

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς ή αποβιώσαντος;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι περιορισμοί για οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού και μετρητά στα ταξίδια εντός ΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποινικό Μητρώο: Χρήσιμες πληροφορίες για τη χορήγηση αντιγράφων γενικής και δικαστικής χρήσης



    ΣΧΟΛΙΑ