• The Wiseman

    Γιάννης Παπαλέκας: Πως το αφεντικό του Nammos σήκωσε 330 εκ ευρώ από τις αγορές

    the wise man

    the wise man


    Οι πονηρές ημέρες των εορτών: Όλα τα είχε η χθεσινή ημέρα. Η κυβέρνηση έδινε μάχη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούσαν με ανταρσία εξαιτίας των αυστηρών ποινών σε όσους «κάνουν ντου» σε πλειστηριασμούς. Το επενδυτικό σχήμα του ΟΛΘ κατάφερε επιτέλους να υπογράψει τη σύμβαση πώλησης του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VKN Capital του Βασίλη Κάτσου απέκτησαν περί το 13% της Lamda Development μετά την αποχώρηση της Blackrock. Το μαγείρεμα του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό από την κυβέρνηση τελείωσε και την επόμενη εβδομάδα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το «Υγεία» απέρριψε τη δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωνε, μετά την ομοβροντία επιδομάτων, δέκα απανωτές κληρώσεις της φορολοταρίας του υπουργείου Οικονομικών. Τι άλλο θέλετε;

    Τα ζόμπι που πίνουν το αίμα της οικονομίας

    Ο Γιάννης Στουρνάρας χτύπησε, για άλλη μια φορά, το καμπανάκι για ταχύτερες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και ξεκαθάρισμα της αγοράς από τα ζόμπι μέσω των «κόκκινων δανείων». Έτσι για την ιστορία να θυμίσουμε όσα είχε υποστηρίξει προ τριετίας ο Κώστας Μητρόπουλος της PricewaterhouseCoopers (PwC) για τις υπερδανεισμένες μη βιώσιμες επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν και βιώσιμες.

    Τι έλεγε; «Τα zombies έχουν την τάση να καταστρέφουν κεφάλαια, να εξαφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να εξαντλούν τις πιστώσεις της αγοράς». Είναι υπερχρεωμένες εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αξιοποιούνται μερικώς και καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται, «υπονομεύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και αφαιμάσσουν κεφάλαια από άλλες εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται».

    Εάν διακοπτόταν η ύπαρξη των zombies σε μία ημέρα θα γινόταν σοβαρή ανακατάταξη έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η υπάρχουσα ζήτηση από τις εναπομένουσες εταιρείες. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε ώθηση στις εταιρείες αυτές και σε ολόκληρους κλάδους, προσθέτοντας ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις. Χρειάζονται, όμως, και νέα κεφάλαια… Και νέα μυαλά θα προσθέταμε!

    Ακάθεκτος συνεχίζει ο Γιάννης Παπαλέκας του Nammos  σε Ρουμανία – Πολωνία

    Περί τα 330 εκατ. ευρώ σήκωσε προ ημέρων από τις αγορές η επενδυτική εταιρεία Globalworth, που λειτουργεί στη Ρουμανία (και πλέον στην Πολωνία) ο ιδιοκτήτης του Nammos Γιάννης Παπαλέκας.

    Η Globalworth, στην τελευταία αύξηση της οποίας συμμετείχαν νέοι θεσμικοί επενδυτές όπως η EBRD, ετοιμάζεται για να ανέβει κατηγορία και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου: Από την Εναλλακτική Αγορά (AIM) οδεύει προς την Κύρια Αγορά του βρετανικού χρηματιστηρίου, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνάει πλέον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    Ο Γ. Παπαλέκας κινείται πλέον δυναμικά και στην αγορά της Πολωνίας μετά και την εξαγορά της Griffin Premium. Τελευταία φορά που ακούστηκε το όνομά του στην Ελλάδα ήταν όταν πήρε περί τα 12,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του deal για τη μεταβίβαση των Αστεριών της Γλυφάδας στη Grivalia. Τότε μάθαμε πως είχε βάλει πλάτη για να στηρίξει τον όμιλο Παπαθεοχάρη.

    Γιάννης Παπαλέκας. Μετοχος Globalworth Real Estate Investments (Ιδιοκτήτρια εταιρία του Nammos στη Μύκονο)

    Η φούσκα των υδροπλάνων και οι άγνωστοι Κινέζοι

    Δύο ανακοινώσεις βγήκαν χθες για τη συνάντηση των υπουργών Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με εκπροσώπους της Hellenic Seaplanes (που προωθεί δίκτυο υδατοδρομίων στη χώρα) και κινέζων επενδυτών.

    Σε καμία από τις δύο ανακοινώσεις δεν αναφέρεται το όνομα των κινέζων επενδυτών που έχουν «πορτοφόλι πολλών δισεκατομμυρίων»!

    Μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη θα βρεθούν όσοι ψάξουν περισσότερα στοιχεία για την επενδυτική εταιρεία Petrichor Capital Partners που εκπροσωπεί ο Γιάννης Χάσικος, αδερφός του πρώην υπουργού Εσωτερικών (στο παρελθόν και Αμυνας, κλπ) της Κύπρου Σ. Χάσικου.

    Παραπέμπονται σε ιστοσελίδα επενδυτικού γραφείου που συνδέεται με νομικό γραφείο γνωστού Κύπριου στο Λονδίνο. Αφού οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να φέρουν 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα υδροπλάνα ποιος του κρατάει; Πάλι θα κρύβονται πίσω από το σχέδιο νόμου (το τρίτο κατά σειρά για τα υδροπλάνα την τελευταία επταετία!) που έχει υποσχεθεί η σημερινή κυβέρνηση και καθυστερεί ο Χρήστος Σπίρτζης; Ο άνθρωπος έχει κάθε ημέρα εγκαίνια!

    Που πήγαν οι επενδυτές της (πρώην) Κλωνατέξ;

    Από τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και μάθαμε πως συνελήφθη ο επικεφαλής της Λουξεμβουργιανής επενδυτικής εταιρείας AIGLON που θα αγόραζε την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (Κλωνατέξ), με την κατηγορία πως πούλησε το φωτοβολταϊκό του γείτονα, σταμάτησε και η πληροφόρηση για το deal.

    Τι έγινε; Δεν σήκωσαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που είχαν έτοιμα να ρίξουν στις κλειστές εδώ και χρόνια βιομηχανικές μονάδες; Οι πρώην και νυν γενικοί γραμματείς υπουργείων που εμπλέκονται δε μπορούν να προχωρήσουν τη συμφωνία, μέσω Κύπρου, όπως έλεγαν;



    ΣΧΟΛΙΑ