• The Wiseman

    Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και η μεγάλη μοιρασιά στον Ελλάκτωρα 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Καλά νέα για πολλούς στην Πειραιώς:  Καλά νέα είχε για τα πολλά στελέχη της Πειραιώς η διοίκηση του ομίλου με την νέα χρονιά, ενώ ταυτόχρονα πολλές εκκρεμότητες φαίνεται να επιλύονται. Καταρχήν όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει μια από τις κυρίαρχες εκκρεμότητες που ήταν τα δάνεια του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη φαίνεται ότι λύθηκε. Ήδη έχει συμφωνήσει να επιστρέψει στην τράπεζα πέριξ των 137 Εκατ. ευρώ και αναμένονται ακόμα περισσότερα.  Επιπρόσθετα προ ημερών προήχθησαν αρκετά από τα στελέχη που έγιναν γενικοί διευθυντές, αναπληρωτές γενικοί κλπ. Τέλος άλλαξε η διοίκηση στην MIG και ορίσθηκε νέος εκτελεστικός πρόεδρος ο Παναγιώτης Θρουβάλας. Πρόκειται για έμπειρο manager και έχει την εμπιστοσύνη της ομάδας που χειρίζεται το θέμα της MIG εντός του ομίλου της Πειραιώς.  Η Πειραιώς ελέγχει το 31% των μετοχών της MIG ενώ τα δάνεια της τράπεζας στην μητρική και τις θυγατρικές αγγίζουν τα 750 εκατ. ευρώ. (σε σύνολο 1,5 δισ ευρώ).  Στην ουσία πρόκειται για το μεγάλο αγκάθι που έχει η τράπεζα. Παναγιώτης Θρουβάλας και Θανάσης Παπανικολάου (CEO της MIG) θα πρέπει τώρα να βάλουν τα δυνατά τους για να σταθεροποιήσουν τον όμιλο και τις θυγατρικές του.

    Σε εξέλιξη η μοιρασιά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ

    Οι φήμες για είσοδο ξένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος (ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος) συνδέονται άμεσα με τις ανακατατάξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, οι αδελφοί Καλλιτσάντση και ο Δημήτρης Κούτρας (στο βάθος ο Λεωνίδας Μπόμπολας), είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να βρουν τις νέες ισορροπίες.

    Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι φήμες περί διατήρησης του ισχυρού ρόλου που έχει ο Δημήτρης Κούτρας στο κατασκευαστικό κομμάτι του ομίλου, πιθανώς και για σημαντική ενίσχυσή του.  Τι ακριβώς θα κάνουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση στο νέο σχήμα; Άγνωστο. Οι πληροφορίες για συζητήσεις με επενδυτή στην ΕΛΛΤΕΧΝ κάτι δείχνουν πάντως.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας

    Νέα γενιά αεριτζήδων

    Κάποτε τα σχέδια για μεγάλα έργα, όπως η ζεύξη Ευβοιας–Μαλιακού Κόλπου, παρουσιάζονταν ως ώριμοι διαγωνισμοί ενώ ήταν απλές ζωγραφιές σε μια σελίδα χαρτί.

    Στη συνέχεια οι τότε κυβερνήσεις προχωρούσαν στην προκήρυξη διαγωνισμών, για παράδειγμα ενός μεγάλου οδικού έργου, χωρίς να υπάρχουν οι μελέτες που δείχνουν από που ακριβώς θα περάσει!

    Έτσι και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, πρώην στέλεχος του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται, όπως δήλωσε, να προκηρύξει το διαγωνισμό για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ύψους περί το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς υποτυπώδεις μελέτες! Ξέρετε γιατί;

    Επειδή επί θητείας του Χρ. Σπίρτζη, που ξημεροβραδιάζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (α, πάει και στην «Παλαιά Αγορά» στο Ψυχικό) κανένα μεγάλο έργο δεν προχώρησε, κανένα δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα. Και οι άσπονδοι φίλοι του εντός της κυβέρνησης τον καρφώνουν με την πρώτη ευκαιρία.

    Ο μικρός ανασχηματισμός

    Το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη δεν ακούγεται μεταξύ αυτών που μπορεί να βρεθούν σε άλλα υπουργεία ή εκτός κυβέρνησης στον «μικρό ανασχηματισμό» που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ακούγονται, όμως, τα ονόματα τουλάχιστον δύο πρώην συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται ως σίγουροι/ες για την κατάληψη υπουργικού θώκου.

    Κυκλοφορεί, επίσης, πως θα αποστρατευτεί και λόγω ηλικίας ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου. Δεν ξέρουμε την τύχη της συζύγου του και αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου μετά και την πρόωρη αποκάλυψη της εξαγγελίας για πληρωμή φόρου σε 12 δόσεις.

    Ο Δ. Παπαδημητρίου φέρεται ως σίγουρος για την προεδρία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που σχεδιάζεται τόσους μήνες με τη συνεργασία των Γάλλων.

    Ναυάγιο στα ανοικτά του Σκαραμαγκά, αλλά ο Πιτσιόρλας προτίμησε βουνό 

    Όχι, για τη θέση του υπουργού Οικονομίας δεν προορίζεται ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο Πιτσιόρλας, που δεν λέει ούτε καλημέρα με τον υπουργό του, είναι άτυχος γιατί πρέπει να περάσει μπροστά από τον Αλέξη Χαρίτση, πράγμα δύσκολο. Επιπλέον, δεν του πάνε και τόσο καλά τα πράγματα με σειρά υποθέσεων που έχει αναλάβει.

    Για παράδειγμα με το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τα ελληνικά ναυπηγεία. Οι καθυστερήσεις έχουν, μάλιστα, στενοχωρήσει πολύ τους φίλους του υπουργού από το Πεκίνο. Και δίνουν λαβές στους (πολλούς) εχθρούς του εντός της κυβέρνησης.

    Βέβαια, θαύματα δε γίνονται. Όμως ο Στ. Πιτσιόρλας είχε σηκώσει προ μηνών το θέμα, με απανωτές δηλώσεις και σιγουριά πως το Νεώριο θα πωληθεί άμεσα και πως θα πετάξει στη θάλασσα τους Άραβες του Σκαραμαγκά.

    Αντί να τους πετάξει στη θάλασσα, ο ίδιος πήγε στο βουνό για να πνίξει τον πόνο του.

    Και όχι σε όποιο-όποιο βουνό αλλά στο Καρπενήσι, εκεί όπου δεν πέρασε απαρατήρητος. Λέτε να έχει απλώσει δίχτυα στο Μπακογιαννέικο;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ