• ΥΓΕΙΑ

    Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

    • NewsRoom


    Χαμηλά επίπεδα ενημέρωσης και επίγνωσης σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιαγγειακά), οι οποίες προκαλούν 17,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ανά τον κόσμο, δηλαδή περίπου διπλάσιους από τους θανάτους από καρκίνο, αποκαλύπτει νέα έρευνα που διεξήχθη σε εννέα χώρες.

    Τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν ότι το ευρύ κοινό έχει γενικά περιορισμένες γνώσεις για τη σημασία της αγγειακής υγείας, ειδικότερα δε σε σχέση με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) και την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ).

    Επίσης, αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση, κυρίως όσον αφορά στις συνέπειες της ΣΝ και της ΠΑΝ. Στην περίπτωση της ΣΝ, λιγότερα από ένα στα τρία (30%) άτομα είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι η νόσος συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ενώ, δε, οι περισσότεροι (76%) από τους ερωτηθέντες μπορούσαν να συσχετίσουν τη ΣΝ με την καρδιά, λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) γνώριζαν με ποιον τρόπο η νόσος επηρεάζει άλλα όργανα, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου (29%) – η ΣΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε περίπτωση που η αθηρωματική πλάκα που έχει συσσωρευθεί στα αγγεία του εγκεφάλου σπάσει και προκαλέσει θρόμβο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

    Οι γνώσεις σχετικά με τις συνέπειες της ΠΑΝ ήταν επίσης περιορισμένες και περισσότεροι από τους μισούς (55%) ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ότι το κύριο πρόβλημα είναι η νέκρωση του ιστού στα κάτω άκρα λόγω της ανεπαρκούς ροής του αίματος. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, αλλά μόλις ένας στους πέντε (21%) ερωτηθέντες γνώριζε αυτή τη συνέπεια της ΠΑΝ.

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 9.000 άτομα από τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε επίσης ότι στις ομάδες ατόμων μικρότερης ηλικίας οι γνώσεις σχετικά με τις αγγειακές νόσους, όπως είναι η ΣΝ και η ΠΑΝ, είναι περιορισμένες. Περισσότερα από τα μισά (55%) άτομα ηλικίας 18-24 ετών γνώριζαν ελάχιστα πράγματα σχετικά με αυτές τις νόσους ή δεν τις γνώριζαν καθόλου. Και ενώ η καρδιαγγειακή νόσος συχνά θεωρείται εσφαλμένα ότι προσβάλλει μόνο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας 30-49 ετών.

    «Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν περαιτέρω την ανάγκη να ενισχύσουμε την επίγνωση σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις παγκοσμίως. Τα ποσοστά θνησιμότητας αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και να φθάσουν περίπου στα 20 εκατομμύρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την τάση, εάν κινητοποιηθούμε περισσότερο για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο καθηγητής Martin Cowie, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Imperial College London και Σύμβουλος Καρδιολόγος στο Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust του Λονδίνου. «Η καλύτερη ενημέρωση και η επίγνωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης θα βοηθήσουν το κοινό και τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, θα συμβάλουν στην πιο έγκαιρη διάγνωση και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους για να περιορίζονται οι κίνδυνοι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στυτική δυσλειτουργία: Ένα “εργαλείο” που θα μπορούσε να σώσει ζωές



    ΣΧΟΛΙΑ