• ΥΓΕΙΑ

    Το χαρακτηριστικό της όσφρησης που αποκαλύπτει αν είστε ψυχοπαθείς

    καφές


    Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διάφορα χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως η επιπολαιότητα, ο ναρκισσισμός, η ασυδοσία και η σκληρότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ψυχοπαθείς, γιατί μόνο το 1% του πληθυσμού είναι.

    Για να διαγνωστεί ως ψυχοπαθής κάποιος, υπάρχουν αυστηροί διανοητικοί έλεγχοι και εις βάθος ανάλυση συμπεριφοράς. Με τα χρόνια οι μελέτες έχουν προσπαθήσει να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και έχουν διαπιστώσει ότι εάν είστε φίλοι με πολλούς από τους/τις πρώην σας ή σας αρέσουν οι πικρές γεύσεις ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε ψυχοπαθής.

    Μια μελέτη από το 2012, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosensory Perception, διαπίστωσε ότι οι ψυχοπαθείς θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια ελαφρώς διαφορετική αίσθηση όσφρησης από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι ερευνητές ζήτησαν από 79 μη εγκληματίες ψυχοπαθείς να απαντήσουν σε ερωτήσεις και τους τοποθέτησαν σε μια κλίμακα ψυχοπάθειας. Στη συνέχεια μετρήθηκαν οι οσφρητικές ικανότητές τους – όριο, ταυτοποίηση και διακρίσεις.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ισχυρότερα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δυσκολεύονταν να διακρίνουν τις κοινές μυρωδιές όπως ο καφές, τα ψάρια και τα πορτοκάλια. Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι γνωστός, καθώς χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά οι συντάκτες της μελέτης εικάζουν ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με ένα μέρος του εγκεφάλου που λειτουργούσε λιγότερο αποτελεσματικά στους ψυχοπαθείς.

    Τυπικά, οι ψυχοπαθείς έχουν λιγότερη λειτουργικότητα των μετωπικών τμημάτων του εγκεφάλου τους, οι οποίες είναι οι περιοχές που μας βοηθούν να λαμβάνουμε αποφάσεις, να συμπεριφερόμαστε κατάλληλα σε κοινωνικές καταστάσεις και επίσης να επεξεργαζόμαστε μυρωδιές.

    “Τα οσφρητικά μέτρα αντιπροσωπεύουν έναν εν δυνάμει ενδιαφέροντα δείκτη για τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, επειδή τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι ασαφή στις δοκιμές οσμής και μπορεί επομένως να είναι λιγότερο ευάλωτα στις προσπάθειες ψευδούς καλής ή κακής ανταπόκρισης”, γράφουν οι ερευνητές.

    Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μειωμένη ικανότητα όσφρησης μπορεί να προέρχεται και από άλλα πράγματα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή κάτι λιγότερο σοβαρό όπως το κρύο, οπότε δεν είναι καθοριστικός δείκτης της ψυχοπάθειας. Αλλά αν κάποιος δείξει και άλλα σημάδια, όπως χειραγώγηση ή έλλειψη συμπόνιας, θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ειδικός για να τις διαγνώσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα 10+1 χαρακτηριστικά των βαρετών ανθρώπων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις τρόποι που θα κάνουν τους άλλους να σας συμπαθήσουν χωρίς να πείτε λέξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν το ζευγάρι αρχίσει να βαριέται… Τι κάνουμε;



    ΣΧΟΛΙΑ