• ΥΓΕΙΑ

    Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πόνος στη μέση το πρώτο σύμπτωμα, αγκύλωση το τελευταίο


    Όταν ο πόνος στη μέση οφείλεται στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τον μηχανικό πόνο, συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς για την εξέλιξη της νόσου.

    Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα   είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και αυτές μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης (ιερολαγόνιες αρθρώσεις), προκαλώντας φλεγμονή στην περιοχή και οδηγώντας σε σοβαρό, χρόνιο πόνο και δυσκαμψία.

    Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η φλεγμονή οδηγεί σιγά σιγά σε αγκύλωση των σπονδύλων, καταργώντας μερικώς ή πλήρως την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και προκαλώντας τελικά αναπηρία.

    ankylosing spondylitis

    Ωστόσο, η ΑΣ, μπορεί να προσβάλλει και άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι ώμοι, τα ισχία, τα πλευρά, οι φτέρνες και οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν τα μάτια (ιρίτιδα ή ραγοειδίτιδα) και – σπάνια – οι πνεύμονες και η καρδιά.

    Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών, είναι συχνότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες καθώς και σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

    Τα συμπτώματα

    Το πρώτο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία. Οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στη μέση, στους γλουτούς αλλά και στο πίσω μέρος των μηρών, με αποτέλεσμα, όσοι δεν γνωρίζουν την πάθηση να το αποδίδουν σε ισχιαλγία από δισκοπάθεια. Ο πόνος αυτός οφείλεται σε φλεγμονή και έχει τα εξής χαρακτηριστικά (Ε.Ι.Ρ.Ε.):

    • Επιδεινώνεται με την ανάπαυση
    • Βελτιώνεται με την άσκηση
    • Είναι εντονότερος τη νύκτα και μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο
    • Συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία στη μέση, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο σκύψιμο το πρωί καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι του
    • Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται προς την οπίσθια επιφάνεια των μηρών, αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα
    • Παρουσία ευαισθησίας στη πίεση των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που αποκαλύπτεται όταν ο εξεταστής πιέζει με δύναμη και με τα δυο του χέρια πάνω στο ιερό οστό, καθώς ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα

    Εκτός από τη φλεγμονώδη οσφυαλγία μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

    Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζεται βαθμιαία και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες. Ενδέχεται, επίσης, να είναι συνεχή ή να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

    Ο ειδικός γιατρός για να διαγνώσει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ο ρευματολόγος.

    ankylosing spondylitis

    Οι στόχοι της θεραπείας

    Με τις σύγχρονες θεραπείες υπάρχει δυνατότητα όχι μόνο να ανασταλεί η αναπηριογόνος εξέλιξη αλλά και να επιτευχθεί ύφεση της νόσου.

    Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτικοστεροειδή, εγχύσεις κορτιζόνης, τροποποιητικά και στοχευμένες θεραπείες.

    Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι: έλεγχος των συμπτωμάτων και της φλεγμονής, πρόληψη της εξέλιξης δομικών βλαβών, διατήρηση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής, πρόληψη μακροπρόθεσμων συνεπειών της νόσου, έλεγχο των συννοσηροτήτων.

    Με τη έγκαιρη σωστή θεραπεία και φυσικοθεραπεία η νόσος δεν φαίνεται να προκαλεί αγκύλωση στην πορεία της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόνος στον καρπό: Τι μπορεί να σημαίνει;

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8 ερωτήσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια – Τα sos συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ