• First Top Stories

    Ο πόλεμος των Δασκαλαντωνάκηδων

    Δασκαλαντωνάκης

    Νίκος Δασκαλαντωνάκης


    Λένε ότι στην Κρήτη οι βεντέτες κρατάνε για πάντα ή μέχρι και οι δύο πλευρές να νοιώσουν ότι δικαιώθηκαν με το αίμα που χύθηκε. Στην ενδοοικογενειακή βεντέτα της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη που κράτησε εννιά χρόνια ο πατριάρχης της οικογένειας κέρδισε τελικά την σκληρή δικαστική παρτίδα έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Μαρί. Η χθεσινή απόφαση 1340/2017 του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει αμετάκλητα την νομιμότητα των διοικήσεων των Εταιρειών του Ομίλου και τερματίζει οριστικά κάθε σχετική αμφισβήτηση. Απέναντι του είχε την πρώην σύζυγό του Πόπη και τα άλλα δυο παιδιά τους, Τίνα και Γιάννη.

    Η τελευταία είχε δηλώσει το 2010 ότι όταν συνάντησε τυχαία τον πατέρα της, αυτός άλλαξε πεζοδρόμιο για να μην της μιλήσει, ενώ ο σωματοφύλακας του την έσπρωξε.

    «Δεν ήθελα» είχε πει τότε «να φτάσω στα 37 μου για να μάθω ότι ο πατέρας μου θα ήταν ο δήμιός μου. Αν το ήξερα νωρίτερα θα είχα φροντίσει να πάρω άλλη πορεία στην ζωή μου και θα τον είχα εμποδίσει να με διαλύσει».

    νίκος δασκαλαντωνάκης

    Σκληρά λόγια της κόρης για τον πατέρα της, ο οποίος φαντάζει πλέον απόλυτος νικητής σε μια από τις πιο σκληρές ενδοοικογενειακές διαμάχες της τελευταίας δεκαετίας, που διέλυσε ουσιαστικά μια φαμίλια από τις πλέον γνωστές στον κόσμο του τουριστικού επιχειρείν.

    Είχαν προηγηθεί ουκ ολίγα δικαστήρια ανάμεσα στις δύο πλευρές με εκατέρωθεν νίκες και ήττες που άμβλυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα μίσους ανάμεσα στις δύο ομάδες. Κάποιοι θυμούνται την δικαίωση από τον Άρειο Πάγο για την πλευρά Γιάννη, Τίνας και Πόπης Δασκαλαντωνάκη σε ένα από τα πολλά δικαστικά επεισόδια το 2014.

    Προστέθηκε και αυτό στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη των δύο παιδιών και της μητέρας απέναντι στον πατέρα και σύζυγο τότε Νίκο Δασκαλαντωνάκη και την αδερφή και κόρη Μαίρη Σηφουνάκη, σύζυγο του γνωστού πολιτικού.

    Σε εκείνο το επεισόδιο το συμβούλιο αναστολών του Αρείου Πάγου με την απόφασή του είχε απαγορεύσει την μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που υφίστατο ως προς τους μετόχους των εταιριών αλλά και την εκποίηση η επιβάρυνση των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Νίκος Δασκαλαντωνάκης

    Το συγκεκριμένο κεφάλαιο στον ενδοοικογενειακό πόλεμο που μαίνεται στους κόλπους της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, ήρθε να προστεθεί και να δικαιώσει για δεύτερη φορά τότε την πρώην σύζυγο του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και τα παιδιά τους Γιάννη και Τίνα.

    Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η απόφαση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο Ρεθύμνου που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης ήταν μέχρι εκείνη την στιγμή ο απόλυτος κυρίαρχος των ξενοδοχειακών του επιχειρήσεων έχοντας κερδίσει πρωτόδικα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει το 2009.

    Με την απόφαση της 14ης Νοεμβρίου του 2014, ο κ. Δασκαλαντωνάκης υποχρεούνταν να επιστρέψει το σύνολο των μετοχών που κατείχε ο ίδιος και η κόρη του κ. Μαρί Δασκαλαντωνάκη-Σηφουνάκη, η οποία είχε ταχθεί με το μέρος του σε αυτή την οικογενειακή σύρραξη.

    To Grecotel Amirandes στην Κρήτη

    Στα έγγραφα του δικαστηρίου αποκαλύφθηκαν με κάθε λεπτομέρεια οι χιλιάδες μετοχές που πέρασαν από την κυριότητα πατέρα και κόρης στην «αντίπαλη» πλευρά των τριών, δηλαδή στην πρώην σύζυγο του κ. Παρθενόπη Φραγκούλη (σ.σ. είναι το πατρώνυμο της κ. Πόπης Δασκαλαντωνάκη) και τα άλλα δύο τους παιδιά, τον κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη και την αδερφή του Τίνα.

    Εκείνη η απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τότε την πλευρά των τριών προκάλεσε θύελλα για άλλη μια φορά στους κόλπους της οικογένειας που σπαραζόταν ήδη από έναν ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο συμφερόντων.

    Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση που είχε λάβει το Πρωτοδικείο ο κ. Δασκαλαντωνάκης μπορούσε μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και να ψηφίζει.

    Αντιθέτως το σκεπτικό του δικαστηρίου είχε απαγορεύσει στα άλλα δύο παιδιά και την τότε σύζυγό του να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις εταιρίες της οικογένειας ενώ τους διέτασσε να παραδώσουν τις μετοχές τους στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν η διαμάχη στους κόλπους της οικογένειας εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς διάθεση για συμβιβασμό από καμία πλευρά.

    Τίνα Δασκαλαντωνάκη

    Η αρχή του εμφυλίου

    Πριν καταλήξει πάντως στα δικαστήρια, η εμφύλια διαμάχη άρχισε να διογκώνεται στους κόλπους της γνωστής οικογένειας από το 2008, όταν άρχισαν να συγκρούονται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πρώτη δικογραφία η Μαρί και ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης.

    Η αδερφή κατηγορούσε τον αδερφό για αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στα Classical Hotels του ομίλου και ο αδερφός την αδερφή για έλλειψη διαφάνειας στις κατασκευαστικές δαπάνες.

    Σε αυτά προστέθηκαν και οι φήμες για κρίση στον γάμο του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και την σύζυγό του Παρθενόπη, με την ύπαρξη τρίτου προσώπου που τελικά οδήγησαν σε διαζύγιο, ενώ η μετωπική σύγκρουση των δύο αδερφών εντάθηκε το 2009.

    Τότε, ζήτησαν από τον πατέρα τους την διανομή της οικογενειακής περιουσίας, αυτός αρνήθηκε και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου που παρέσυρε τα πάντα.

    Η οικογένεια χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα συντάσσονται ο κ Νίκος Δασκαλαντωνάκης και η κόρη του Μαρί και στο άλλο η σύζυγός του Πόπη, ο γιος του Γιάννης και η άλλη κόρη του Τίνα.

    Όταν οι τρεις ζήτησαν να συγκληθεί το Δ.Σ. της εταιρίας για να συζητηθούν οι κίνδυνοι της οικονομικής κρίσης και η ίδρυση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, ο πατριάρχης της οικογένειας, θεωρώντας ότι πάνε να τον εκπαραθυρώσουν, αντέδρασε άμεσα.

    Με μια αιφνιδιαστική κίνηση απέστειλε εξώδικο με το οποίο γνωστοποίησε στην σύζυγο και τα δύο παιδιά τους ότι μετά από γενική συνέλευση δεν είναι πλέον μέλη στο Δ.Σ της εταιρίας. Όμως η τότε ακόμη γυναίκα του κ. Παρθενόπη Δασκαλαντωνάκη, συνεπικουρούμενη από τα δύο παιδιά της χαρακτήρισε παράνομη την ενέργεια.

    Χριστίνα Τσατσάκη, Πόπη Δασκαλαντωνάκη

    Μάλιστα η κ. Δασκαλαντωνάκη, συγκάλεσε στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 διοικητικό συμβούλιο, απόντος του συζύγου της, το οποίο πήρε μια σειρά αποφάσεων, όταν όμως πήγαν να το καταθέσουν στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Ρεθύμνου, διαπίστωσαν ότι είχε ήδη καταχωρηθεί το πρακτικό της γενικής συνέλευσης που είχε συγκαλέσει ο σύζυγός της, με την οποία είχαν τεθεί εκτός Δ.Σ.

    Εκείνη η οδυνηρή τότε δικαστική ήττα του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, τον αποκαθήλωσε μόνο προσωρινά από κυρίαρχο του παιχνιδιού.

    Οι απέναντι -η πρώην σύζυγός του Πόπη και η Τίνα με τον Γιάννη- πανηγύριζαν τότε διακριτικά επειδή κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να επανέλθουν δριμύτεροι.

    Μόνο που κανείς εκτός από τους κύριους πρωταγωνιστές αυτής της ενδοοικογενειακής σύρραξης, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι αναμένεται να πράξει στην συνέχεια ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης.

    Ένας άνθρωπος που μέχρι πρότινος δεν είχε μάθει να χάνει και δεν δίστασε να έρθει σε δικαστική αντιπαράθεση με τα παιδιά του, όταν ένοιωσε ότι θίγονταν-κατά τον ίδιο- τα συμφέροντά του.

    Τελικά νίκησε αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες και το γεγονός ότι τα άλλα δύο παιδιά του τον θεωρούν νεκρό η έναν ξένο που κάποτε πριν από δέκα χρόνια ήταν πατέρας τους.

    Δασκαλαντωνάκης
    Νίκος Δασκαλαντωνάκης

    Οι λαδέμποροι που έγιναν ξενοδόχοι

    Όταν οι κ.κ. Νίκος και Τάκης Δασκαλαντωνάκης ξεκινούσαν την επιχειρηματική τους διαδρομή δεν φανταζόντουσαν ούτε και οι ίδιοι που θα έφταναν. Την δεκαετία του ’60 ήταν από τους πιο γνωστούς εμπόρους λαδιού στην περιοχή του Νομού Ρεθύμνης.

    Οι φιλοδοξίες τους όμως ήταν άλλες. Έτσι στα μέσα της δεκαετίας του’70 αγοράζουν μια παραθαλάσσια έκταση λίγο πιο έξω από το Ρέθυμνο και στήνουν το πρώτο τους ξενοδοχείο. Ακολουθεί το Ηράκλειο και σταδιακά η υπόλοιπη Κρήτη, όμως η μεγάλη κίνηση γίνεται το 1986, όταν αγοράζουν το 50% της Grecotel από τον Κύπριο επιχειρηματία Δημήτρη Πιερίδη και ξεκινούν συνεργασία με τον γερμανικό tour operator TUI, οποίος σύντομα γιγαντώνεται σε έναν κολοσσό που διακινεί εκατομμύρια τουρίστες.

    Το ένα φέρνει το άλλο και τα δύο αδέρφια θα ξεκινήσουν μια κούρσα εξαγορών ξενοδοχειακών μονάδων υψηλού επιπέδου εντός και εκτός Ελλάδας.

    Τέσσερα χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης και τα παιδιά αποφασίζουν να κάνουν την μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει ποτέ σε ξενοδοχεία πόλης, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

    Νίκος Δασκαλαντωνακης . επικεφαλής Grecotel

    Αγοράζουν ότι υπάρχει στην αγορά σε μια επένδυση που ξεπέρασε τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, πλην όμως δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα, ειδικά μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων.

    Τα επεισόδια που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα αλλά και η χρόνια υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλη, είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν πολύ οι κρατήσεις σε επτά από τα δεκατέσσερα ξενοδοχεία της αλυσίδας Classical Hotels.

    Τέσσερα μάλιστα από αυτά ήταν σε περιοχές όπως η πλατεία Δημαρχείου, η Ομόνοια και η πλατεία Καραϊσκάκη, οι οποίες μεταμορφώνονται σε γκέτα μεταναστών, ενώ η εγκληματικότητα ζει και βασιλεύει.

    Το τι θα γίνει πλέον τους επόμενους μήνες στους κόλπους της οικογένειας, είναι κάτι που εκτός από τα μέλη της ελάχιστοι γνωρίζουν, το σίγουρο όμως τη δεδομένη στιγμή είναι ότι ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης είναι ο νικητής.

    Πλέον η κατάσταση στις κατοικίες των μελών της οικογένειας μεταξύ Κηφισιάς και Εκάλης, εξακολουθεί συχνά-πυκνά όπως τώρα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, να αποτελεί θέμα κουβέντας στα σαλόνια της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας, ειδικά τώρα που η καλοκαιρινή ραστώνη προσφέρεται τα μάλα για τέτοιου είδους συζητήσεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζίνα Αλιμόνου: Δείπνο με φίλες και διακοπές



    ΣΧΟΛΙΑ