• Σχόλιο Αγοράς

    «Ίσα βάρκα, ίσα νερά» για το Χρηματιστήριο. Ξεχώρισαν Coca Cola, Πειραιώς και Motor Oil


    Στο… νεκρό σημείο του κατέληξε ο Γενικός Δείκτης (-0,01%) τιμών την Πέμπτη, μετά από 11 εναλλαγές προσήμων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αγοραστές και πωλητές να επιδίδονται σε… κόντρα.

    Η νευρικότητα στην εγχώρια αγορά ξεκίνησε από την αρχή της συνεδρίασης και καθώς η αγορά περιείχε αρκετά κέρδη από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, με το που πλησίασε ο Γενικός Δείκτης τις 650 μονάδες ξεκίνησε η σταδιακή υποχώρηση.

    Αφορμή στάθηκαν και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν καθώς ψαλίδισε την ανάπτυξη στο 2% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον περασμένο Μάιο. Για τη φετινή χρονιά η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει με ανάπτυξη 2%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με την εαρινή πρόβλεψη για 1,9%.

    Η Κυβέρνηση προσέβλεπε σε μια ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,3% το επόμενο έτος, ώστε να έκανε πιο εύκολο τις εξαγγελίες της αναφορικά με τις συντάξεις.

    Για τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, η καλή επίδοση της μετοχής της Coca Cola (έφτασε έως και +6,47%) κατάφερε να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχτηκαν τόσο οι τραπεζικοί τίτλοι όσο και οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια.

    Ο τραπεζικός κλάδος, ερχόμενος από κέρδη άνω του 9% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, υποχώρησε 1,68%, κυρίως λόγω των πιέσεων στη μετοχή της Alpha Bank (-3,46%) και δευτερευόντως της Eurobank (-1,96%). Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο 0,77% και 3,13% αντίστοιχα.

    Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (-2,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,31%), ΕΛΠΕ (-2%), Jumbo (-1,96%), Σαράντης (-1,72%) και ΕΥΔΑΠ (-1,55%), μεταξύ άλλων.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στις μετοχές των ΜΙΓ (-0,29%), ΥΓΕΙΑ (+3,15%), Ιntralot (-1,27%) και Ελλάκτωρ (+1,33%).

    Στην αγορά παραγώγων, για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το ΣΜΕ της ΕΤΕ (15.813) και ακολούθησαν οι Eurobank (6.881) και Τρ. Πειραιώς (5.970).

    Η συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά διαμορφώθηκε για άλλη μία φορά στα 33,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Motor Oil, Eurobank, Grivalia και Φουρλή.



    ΣΧΟΛΙΑ