ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, το οποίο περιλαμβάνει ποινές-χάδι για αδικήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, οι ληστείες και οι εκρήξεις ΑΤΜ. «Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους» σχολίασε το πόρισμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) September 20, 2018
Το πόρισμα της επιτροπής, που εξέτασε τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, παραδόθηκε ήδη στα χέρια του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Στη συνέχεια, θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.
Ποινές-«χάδι» και street work
Η επιτροπή μεταξύ άλλων προτείνει εποικοδομητικό διάλογο για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται από τους φοιτητές των ιδρυμάτων, ενώ σε περιπτώσεις καταλήψεων για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προτείνεται η δημιουργία χώρων αναψυχής στα ΑΕΙ. Σε περίπτωση που προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακούς, θα πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Το ίδιο αναφέρεται και για τους υπό κατάληψη χώρους που χρησιμοποιούνται ως στέκια. Εδώ προτείνεται να δημιουργηθούν άλλοι χώροι και οι κατειλημμένοι να επιστραφούν στα Πανεπιστήμια.
Για τη διακίνηση ναρκωτικών, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους, αλλά και οργάνωση σχετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Για τις ληστείες και τις εκρήξεις ΑΤΜ, η λύση που προτείνεται είναι η απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ ή -εναλλακτικά- εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
Για τις κλοπές στους πανεπιστημιακούς χώρους, προτείνεται φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να αποτρέπει τις καταστροφές. Επίσης, ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους, ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
Επιπλέον, δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ). Και τέλος, συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δέσμευση Μητσοτάκη: Καθιέρωση κατώτατης βαθμολογίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ρουσφέτι» Γαβρόγλου σε πανεπιστημιακούς – Χαρίζει τα 2/3 των οφειλών τους προς τα ιδρύματά τους!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Europa League: Η Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου σήκωσε το τρόπαιο – Νίκησε 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Κ. Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον για το «βραχιολάκι», οι ερωτήσεις και η οδηγία για επιτάχυνση
- Αναγέννηση στη Λίμνη Κόμο: Η νέα ζωή μιας εγκαταλελειμμένης βίλας από το Tuckey Design Studio
- Αρ. Παντελιάδης για πληθωρισμό: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά δεν αποκλείονται εξάρσεις στις τιμές
