• City Stories

    Η πιο αυστηρή, γεωμετρική και “πειθαρχημένη” κατοικία της Λάρισας (13 pics)

    • NewsRoom


    Η ιδέα παραπέμπει στο τοπίο των καλλιεργειών του κάμπου της Λάρισας, που θυμίζει ένα πολύχρωμο ορθοκανονικό παζλ. Τόσο η αυστηρή μορφή του όγκου, όσο και η σχεδιαστική πειθαρχία του κήπου –οργανωμένος σε γεωμετρημένες περιοχές διαφορετικών ειδών φύτευσης– αποτελούν έκφραση αυτής της μνήμης.

    Η κατοικία, συνολικού εμβαδού 380 m² και σχήματος “Γ”, χωροθετείται στο άκρο του οικοπέδου (2.500 m²) αποδεσμεύοντας ζωτικό χώρο για τον κήπο και την πισίνα προς τον ευνοϊκό προσανατολισμό. Ξύλινα πετάσματα αρθρώνουν τον περιβάλλοντα χώρο σε επιμέρους ζώνες – προεκτάσεις της εσωτερικής οργάνωσης του κτιρίου. Η κίνηση από το δημόσιο χώρο προς την κατοικία αποτελεί μια ακολουθία διαδοχικών αποκαλύψεων (όπως το αίθριο με τα εποχιακά λουλούδια που “κρύβει” την κύρια είσοδο), “ιεροποιώντας” την πορεία προσέγγισης.

    Όλη η δομή του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου βασίζεται σε επάλληλες κινήσεις μεταβάσεων, σύμφωνα με τις οποίες το τοπίο προβάλλεται κάθε φορά σε δεύτερο πλάνο. Τα αδρά υλικά του κελύφους –εμφανές σκυρόδεμα και ξύλο– ενισχύουν την σχέση του κτισμένου με τη φύση ενώ ο ρυθμός των κατακόρυφων και οριζόντιων ανοιγμάτων ενθαρρύνει το διάλογο με το φυσικό φως, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες ιδιωτικότητας προς τις όμορες κατοικίες και το δρόμο. Αντίστοιχα, το κτίριο “ανοίγεται” προς τον κήπο και τη θέα.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες
    Στατική μελέτη: Απόστολος & Αστέριος Σακελλαρίου
    H/M μελέτη: Η/Μ Ε.Π.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί
    Φυτοτεχνική μελέτη: Γεώργιος Βάνης
    Kατασκευή: Γ. Τσαντούλας – Ρ. Τσολάκης & Συνεργάτες
    Χρόνος μελέτης: 1999 – 2002
    Χρόνος κατασκευής: 2003 – 2006
    Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης



    ΣΧΟΛΙΑ