• City Stories

    Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου: Δωρεάν προβολές στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    • NewsRoom


    Ο κύκλος προβολών «Πρώτες απόπειρες», που παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έχει ως στόχο να αναδείξει τα πρώτα έργα νέων Ισπανών κινηματογραφιστών που δημιουργούν σε πολύ διαφορετικά είδη, αλλά πιστεύουν στον κινηματογράφο ως χώρο έκφρασης.

    Για το 2018, οι τέσσερις ταινίες που παρουσιάζονται έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Στον απόηχο του #metoo, οι φετινές «Πρώτες απόπειρες», που αποτελούνται από δύο ταινίες μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ, εκφράζουν την δύναμη με την οποία η γυναικεία δημιουργία θέλει ν’ ανοίξει δρόμο, σπάζοντας τα πατριαρχικά πρότυπα.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών:

    10/12, 18:00: Χορεύοντας Μπετόβεν (2017), Ντοκιμαντέρ της Arantxa Aguirre, Διάρκεια: 79΄. Κατάλληλη για όλους.

    Η ταινία παρακολουθεί το ανέβασμα της χορογραφίας της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν που ανέβηκε από τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης. Ασχολείται με την ιστορία του έργου, τις προκλήσεις αυτής της πολυπολιτισμικής παράστασης, τις μεθοδικές και απαιτητικές για τους χορευτές πρόβες και τη συνεργασία ανάμεσα στο ελβετικό συγκρότημα, το Μπαλέτο του Τόκιο και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με μαέστρο τον Ζουμπίν Μέχτα. Πρόκειται για μια συναρπαστική πολυσύνθετη συνεργασία που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα από τα χοργραφικά γεγονότα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον 21ο αι.

    Πληροφορίες για την ταινία.

    10/12, 19:30: Οι φίλες της Άγκατα (2016), Κοινωνική των Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius και Marta Verheyen, Διάρκεια: 72΄. Κατάλληλη για όλους.

    Η Άγκατα ξεκινά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τακτικά τις φίλες της από το σχολείο, με τις οποίες μοιράζεται γιορτές, μυστικά, ταξίδια, πλάκες και τσακωμούς. Ένας ιδιωτικός χώρος γεμάτος αναμνήσεις, που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ε τις νέες φιλίες που κάνει στη σχολή και τις αλλαγές που ανακαλύπτει στον ίδιο της τον εαυτό. Η ταινία είναι μια προσωπογραφία μια ομάδας εικοσάχρονων κοριτσιών, μέσα από την ματιά της Άγκατα στο πρώτο έτος των σπουδών της. Από τη ζωή της στη Βαρκελώνη μέχρι το ταξίδι της στην Κόστα Μπράβα, όπου θα καταλάβει πώς αλλάζει ο κόσμος, μαζί με τις παιδικές της φίλες, την Κλάρα, την Άρι και την Μαρ.

    Πληροφορίες για την ταινία.

    11/12, 18:00: Esquece Monelos (2017), Ντοκιμαντέρ της Ángeles Huerta, παρουσία της σκηνοθέτριας. Διάρκεια: 75΄. Κατάλληλη για όλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση της σκηνοθέτριας με το κοινό, με συντονιστή τον διευθυντή του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, Στέφανο Κόλλια.

    Σ’ έναν ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες παρά σωματίδια στο σύμπαν. Αν όμως μπορούσαμε να τους βάλουμε τον έναν πίσω από τον άλλον, το μοναδικό πράγμα που θα βλέπαμε είναι ένα μικρό ποτάμι, ασήμαντο και ταυτόχρονα άπειρο. Κάτω από τους δρόμους της Κορούνια υπάρχει ένα ξεχασμένο ποτάμι, το οποίο όμως, όταν πλημμυρίζει, απαιτεί την κοίτη που του στέρησαν οι άνθρωποι. Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση ανάμεσα στη σκηνοθέτιδα και στο κοινό. Συντονίζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, Στέφανος Κόλλιας.

    Πληροφορίες για την ταινία.

    11/12, 20:00: Η συκιά των μπάσταρδων (2017), Δραματική της Ana Murugarren Fabo, Διάρκεια: 106΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

    Πρόκειται για την ιστορία ενός φαλαγγίτη που έγινε ερημίτης και εγκλωβίζεται στη φροντίδα μιας συκιάς, όταν βλέπει το γεμάτο μίσος βλέμμα ενός δεκάχρονου παιδιού, γιού ενός από τα θύματά του. Το βλέμμα αυτού του παιδιού του προκαλεί τη σιγουριά ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει.

    Πληροφορίες για την ταινία.

    Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

    Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα SGAE.

    Πληροφορίες:

    Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018
    Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης – Μασσαλίας 22,Κολωνάκι
    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 25 βίντεο που μας κάνουν να ανυπομονούμε για τον «Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του ΚΠΙΣΝ»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη»: Το νέο τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επτά διαλέξεις, συζητήσεις, ημερίδες με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ