• Τράπεζες

    Τα σχέδια των τραπεζιτών για το 2024 – «Ήρθε η ώρα των μετόχων»

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς - Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank - Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς – Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ισχυρή κερδοφορία, ανταμοιβή των μετόχων και οριστική απαλοιφή των προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς τους, είναι οι τρεις βασικοί στόχοι των συστημικών τραπεζών για το 2024.

    Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών «έφτασε η ώρα για την ανταμοιβή των μετόχων» καθώς ο επόπτης αναγνωρίζει την προσπάθεια για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, ενώ ήδη οι δύο από τις τέσσερις συστημικές, η Eurobank και η Alpha, είναι πλέον πλήρως ιδιωτικοποιημένες.

    Ειδικότερα η Eurobank ανακοίνωσε την έγκριση της διανομής προαιρετικών αποθεματικών στην Eurobank Holdings, ύψους 410 εκατ. ευρώ. Με την εν λόγω διανομή, αναμένεται να καταστεί δυνατή η διανομή μερίσματος από την Eurobank Holdings για το 2024.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας είναι διατεθειμένη, εφόσον εγκρίνει ο SSM, να διανείμει από το ποσό αυτό έως και 350 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 35% των κερδών, με την μερισματική απόδοση για τη χρήση του 2023 να διαμορφώνεται γύρω στο 6%.

    Η Eurobank στο 9μηνο 2023 είχε συνολικά καθαρά κέρδη 980εκ. ευρώ, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9%, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 19,5% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,97 ευρώ.

    Και όπως έχει δηλώσει ο CEO της Φωκίων Καραβίας «η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Μετά την επαναγορά μετοχών 1,4% θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023».

    Πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, με το ύψος του μερίσματος να διαμορφώνεται στο 25% των κερδών της τρέχουσας χρήσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση του 2023 θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ – η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 791 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023, και οργανικά κέρδη 855 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 18% και έχει συνολικό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%.

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς:

    «Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους»

    Στο 9μηνο η Εθνική είχε το χαμηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων στο 3,6%, και είναι η μόνη συστημική τράπεζα, που διαχειρίστηκε το απόθεμα των προβληματικών δανείων, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και σε απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων (hive-down).

    Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι να διανείμει στους μετόχους της το 10% των κερδών του 2023. Να σημειωθεί ότι τα κέρδη του 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 700+ εκατ. ευρώ και μάλιστα για τη διανομή μερίσματος η τράπεζα έχει πάρει 10% προβλέψεις στα αποτελέσματα της ανά τρίμηνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και ο επόπτης αναγνωρίζει το δικαίωμα διανομής μερίσματος, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού της. Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου στόχος είναι σταδιακή αύξηση του μερίσματος στο 25% για τη χρήση του 2024.

    Τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν, και η τράπεζα έχει δείκτη CET1 στο 12,9%, και συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17,4%.

    Η Alpha Bank περιμένει την τελική έγκριση του επόπτη (SSM) για να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023, το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί στα 5 σεντς ανά μετοχή, δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας υπάρχει συμφωνία με τον επόπτη για το ύψος του μερίσματος και το έχει υπολογίσει στα οικονομικά αποτελέσματα.

    Η τράπεζα στο 9μηνο του 2023 πέτυχε καθαρά κέρδη 490,7 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 13,9% και τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,2%.

    Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων περιορίστηκε στο 7,2% το 3ο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: «Πυρετός» μερισμάτων μετά από 16 χρόνια

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Επιστροφή στα μερίσματα, «δύσκoλη χρονιά το 2024»

    Πειραιώς: Πιέζει για πώληση του 27% από το ΤΧΣ, προκρίνει «μοντέλο Εθνικής» για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ