• Business

    Παγωτά: Μια απόλαυση με στοιχεία αειφορίας!

    • NewsRoom


    Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού χάνουν την παραδοσιακή, σταθερή συμπεριφορά τους, οι φετινές ανατροπές του Ιουνίου και του Ιουλίου, με τις βροχές, τις δροσιές και τους κατακλυσμούς, εντείνουν και στη χώρα μας τη συζήτηση γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

    Κι ενώ, μεταξύ των ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας, η απειλή από την κλιματική αλλαγή εκλαμβάνεται ως περίπου ξαφνική και, άρα, επείγουσα, δεκάδες είναι οι φορείς –περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικές ενώσεις, ΜΚΟ, επιχειρήσεις κλπ-που, εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχουν θέσει την αντιμετώπισή της ως κορυφαία προτεραιότητα και εκπονούν στρατηγικές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη, χωρίς όμως, εξαιτίας της, να διακυβεύεται η επιβίωση των μελλοντικών γενεών.

    Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, για παράδειγμα, από το 2010 και μετά, προχωρά με φάρο το Unilever Sustainable Living Plan, ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αειφορία, που στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των δραστηριοτήτων της και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής 1 δισ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Με σύνθημα «να γίνει η αειφορία κοινός τόπος και τρόπος ζωής», η εταιρεία υπηρετεί την αρχή βάσει της οποίας καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ευημερεί, αν δεν ευημερεί ταυτόχρονα και η κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται.

    Λόγου χάρη, ακόμη και τα παγωτά που διαθέτει –τα αγαπημένα μας ΕΒΓΑ, Algida & Ben & Jerry’s– δηλαδή η πιο «κοινότοπη» και λαχταριστή καλοκαιρινή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας στα χαρακτηριστικά και στον τρόπο παρασκευής τους. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν και τις σύγχρονες διατροφικές οδηγίες, που έχουν ως στόχο –και πολύ σημαντικό μάλιστα- την προώθηση της καλής υγείας και, συνεπώς, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.

    Βάσει των οδηγιών αυτών, η εταιρεία μειώνει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα ζάχαρης που περιέχουν διάφορα τρόφιμα παραγωγής της. Για παράδειγμα, τα παγωτά της σειράς STEVIE της ΕΒΓΑ δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη αλλά γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Να σημειωθεί ότι η στέβια είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ περιέχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Η σειρά έχει σχεδιαστεί για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους.

    Αντίστοιχα, το 100% των παιδικών παγωτών της Unilever, διεθνώς, περιέχει 110 ή λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα. Στην Ελλάδα, όλα τα παιδικά παγωτά Algida και ΕΒΓΑ έχουν πετύχει τον στόχο αυτόν από τις αρχές του 2013. Χρονολογία-ορόσημο υπήρξε και το 2011 όπου το Magic έγινε η πρώτη μάρκα παγωτού στον κόσμο που δεσμεύτηκε να χρησιμοποιεί κατά 100% κακάο που προέρχεται από αγροκτήματα πιστοποιημένα από τη Rainforest Alliance. Από την ίδια χρονιά, το 100% των παγωτών Ben & Jerry’s που πωλούνται στην Ελλάδα είναι πιστοποιημένα από τη ΜΚΟ Fairtrade, στηρίζοντας το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο για παραγωγή προϊόντων σε τρίτες χώρες, με υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αντάλλαγμα, οι παραγωγοί του Fairtrade χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές, εφαρμόζουν δίκαιους κανόνες εργασίας και επενδύουν στις κοινότητές τους.

     

    Όσο για τη Rainforest Alliance, είναι μια ΜΚΟ που εργάζεται για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους καλλιεργητές της γης. Μέσω της συνεργασίας με τη Rainforest Alliance, η Unilever στηρίζει 40.000 αγρότες και τις οικογένειές τους σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα.

    Τέλος, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas βρίσκεται σε διαδικασία συστηματικής αναβάθμισης του στόλου των ψυγείων της με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, φιλικές προς το περιβάλλον.

    Το 2016 αγόρασε 1.397 ψυγεία παγωτού HC, όλα τεχνολογίας «lean & green», τα οποία καταναλώνουν 35% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά. Η αντικατάσταση των «παλιών» ψυγείων με νέα συνεχίζεται εντατικά, ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Να, λοιπόν, με απλά λόγια, πώς ένα απολαυστικό παγωτό κυπελάκι ή ξυλάκι συνδέεται σχεδόν απευθείας με τους απειλούμενους όγκους πάγου της Αρκτικής!



    ΣΧΟΛΙΑ