• Οικονομία

    Νέα μείωση – σοκ στις συναλλαγές με μετρητά εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

    • NewsRoom


    Νέα πρόταση για τη μείωση του ορίου στις συναλλαγές με μετρητά, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα), εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Στο τραπέζι μπήκε και η ακραία πρόταση για μείωση του ορίου στα 50 ευρώ, με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο το σενάριο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές και την αγορά.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής σε ελευθέρους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πιθανώς να προκληθεί από την κατάργηση του ορίου αναλήψεως από τα ΑΤΜ.

    Συγκεκριμένα το ΥΠΟΙΚ εξετάζει:

    • Τη μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
    • Την αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να «πιάνονται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα), στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα) και στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στις συναλλαγές της αγοράς, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν χαμένοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθεση-σοκ της Capital Economics: Έρχεται νέα ελληνική κρίση – Εκλογές στο πρώτο 6μηνο του 2019

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Στο στόχαστρο των θεσμών η προστασία της πρώτης κατοικίας – Μείωση ορίων προτείνουν οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ