• Business

    Καλά νέα: Χωρίς τέλος το ράλι των ελληνικών ομολόγων

    • NewsRoom


    Ασταμάτητο είναι το ράλι των ελληνικών ομολόγων (10ετές), με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μειωθεί πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Σήμερα το yield βρίσκεται κάτω από το 4,2%, ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Αναλυτικά η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 4,155% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες και στα επίπεδα του Μαρτίου του 2007. Η εντυπωσιακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων που τροφοδότησε η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 5 νέων ομολόγων που προέκυψαν από το swap συνεχίζεται, προσφέροντας στους ελληνικούς τίτλους ένα ράλι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος – η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος.

    Άλλωστε η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders.

    Οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση έχουν προκαλέσει ένα κύμα θετικών εκτιμήσεων των αναλυτών για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο (βλ. Deutsche Bank), με τη Eurasia να προχωρά σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Ελλάδας σε “ουδέτερες” σημειώνοντας ότι η επιτυχημένη γ’ αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει μεγαλύτερο cash buffer μέχρι το επόμενο Αύγουστο.

    Επίσης, θα δημιουργήσει ένα πιο θετικό πολιτικό περιβάλλον – στο οποίο θα πραγματοποιηθούν σύνθετες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος-

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δημιουργείται το έδαφος για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με 3ετή και 7ετή ή 10ετή ομόλογα, με την βελτίωση του κλίματος να έχει προσελκύσει επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders,

    Ο Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination της Citigroup, στην ομιλία του στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων αποτελεί το «αστέρι» των αποδόσεων του 2017, υπεραποδίδοντας εντυπωσιακά έναντι του δείκτη κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

    Όπως σημείωσε, καθώς προχωράμε στο tapering του QE και σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων στο επόμενο έτος, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε θέση να δώσουν ξανά στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ