• Business

    Η αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων του «Mr. Zara» ξεκίνησε από τον… Ζορμπά!

    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara

    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara


    Η εταιρεία λιανικής πώλησης Zara του Αμάνθιο Ορτέγκα πλέον αποτελεί μία «αυτοκρατορία» που έχει καθιερωθεί στον χώρο της μόδας.

    Εκατομμύρια είναι οι καταναλωτές που επισκέπτονται τακτικά κάποιο κατάστημα Zara για να προμηθευθούν ρουχισμό σε προσιτές τιμές, ωστόσο πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το label της εταιρείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία των Zara έγκειται στο γεγονός ότι πωλούν ρούχα εναρμονισμένα απόλυτα στις τάσεις της μόδας αλλά σε προσιτές τιμές.

    Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η ιστορία του label που συνδέεται άρρηκτα με τον… Ζορμπά.

    Το 1975 ο Αμάνθιο Ορτέγα αποφάσισε αν ανοίξει ένα μικρό κατάστημα στη Λα Κορούνα, το οποίο ειδικευόταν στα ενδύματα για το σπίτι και τις ρόμπες. Φαν της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, το 1974, Zorba the Greek, αποφάσισε να ονομάσει έτσι και το μαγαζί του: Zorba, δηλαδή Ζορμπάς.

    Ωστόσο, η ταινία Ζορμπάς, δεν άρεσε μόνο στον Ορτέγα. Είχε αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ακόμη επιχειρηματίες. Δυο τετράγωνα μακριά από το κατάστημα του Ορτέγα κάποιος άλλος Ισπανός είχε ανοίξει ένα μπαρ με το όνομα Zorba. Ο ιδιοκτήτης του διαμαρτυρήθηκε στον Ορτέγα ότι θα προκαλούνταν σύγχυση αν υπήρχαν δύο μαγαζιά με το ίδιο όνομα στην ίδια πόλη. Και κάπως έτσι ο Ορτέγα αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα στο μαγαζί του με τα ρούχα.

    Ωστόσο, είχε φτιάξει ήδη την πινακίδα του καταστήματός του. Για να ξοδέψει λοιπόν όσο το δυνατόν λιγότερα αποφάσισε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει είναι να βρει ένα όνομα που θα του επιτρέψει να κάνει τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στην ταμπέλα του μαγαζιού του. Ετσι, φτιάχνοντας μόνο ένα νέο γράμμα για την επιγραφή και αφαιρώντας δύο, κατέληξε στο μικρότερο και συντομότερο Zara. Τόσο απλά, τόσο τυχαία, η σημερινή αυτοκρατορία των Zara απέκτησε αυτό το όνομα που δεν σημαίνει τίποτα, προέρχεται όμως από τον ελληνικότατο Ζορμπά (Zorba the Greek).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» της ΠΟΜΙΔΑ: Κίνδυνος προστίμων για τις επιθεωρήσεις στα ασανσέρ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Όταν οι Έλληνες έχουν ένα κοινό όραμα, όλα είναι εφικτά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα μυστικά μίας επιτυχημένης startup: Πέντε startuppers μιλούν για την εμπειρία τους



    ΣΧΟΛΙΑ