• Business

    Γ. Κούστας: Έτσι επέστρεψε στην κερδοφορία η Danaos Corporation

    γιαννης κουστας

    Γιάννης Κούστας, εφοπλιστής Danaos Shipping


    Κέρδη κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ναυτιλιακή Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, κατορθώνοντας να ανακάμψει από το χείμαρρο της χρεοκοπημένης Hanjin που έπληξε τα αποτελέσματα της κατά τους προηγούμενους μήνες.

    Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα της Danaos ανήλθαν στα 31,2 εκατ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 8 εκατ. δολ. ποσοστό 34,5%, συγκριτικά με τα 23,2 εκατ. δολ. που εμφάνισε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

    Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 22,8 εκατ. δολ. ή 0,21 δολ. ανά μετοχή το τελευταίο τρίμηνο του 2017 έναντι ζημιών 446,6 εκατ. δολ. ή ζημιών 4,07 δολ. ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, ο Διευθύνων Σύμβολος της Danaos κ. Γ. Κούστας επισήμανε: “Τα κέρδη μας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 βελτιώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα κέρδη του τέταρτου το τρίμηνο του 2016, που είχε επηρεαστεί αρνητικά από την πτώχευση του Hanjin. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό ποσοστό κάλυψης των συμβάσεων ναύλωσης που ανέρχεται στο 86% για τους επόμενους 12 μήνες με βάση τα τρέχοντα λειτουργικά έσοδα και στο 69% με βάση τις συμφωνημένες ημέρες ναύλωσης.”

    Αναδιάρθρωση δανείων

    Αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που η Danaos δεν κατάφερε να ανταποκριθεί λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης που δέχθηκε από την κατάρρευση της Hanjin ο κ. Κούστας ανέφερε: “Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους δανειστές μας σχετικά με την αναδιάρθρωση των χρεών μας, τα οποία ουσιαστικά λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Στο μεταξύ, εξακολουθούμε να έχουμε θετικές ταμειακές ροές από τις λειτουργίες μας και επαρκή ρευστότητα για να καλύπτουμε όλες τις λειτουργικές υποχρεώσεις, καθώς και όλες τις προγραμματισμένες αποσβέσεις και πληρωμές τόκων σύμφωνα με τους αρχικούς όρους των δανείακών μας συμβάσεων, που λήγουν στο τέλος του 2018.”

    Εκτιμήσεις για τη ναυλαγορά

    Ο κ. Κούστας αναφέρθηκε και στην πορεία της ναυλαγοράς: “Σε γενικές γραμμες η ναυλαγορά έχει σταθεροποιηθεί σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με τα χαμηλά του 2016. Ωστόσο, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση της εντός του 2018, δεδομένου του μεγάλου αριθμού προγραμματισμένων παραδόσεων πλοίων. Η Danaos συνεχίζει να έχει μικρή βραχυπρόθεσμη έκθεση στη αδύναμη spot αγορά, καθώς, όπως προανέφερα, έχουμε μεγάλη κάλυψη στις ναυλώσεις. Κατά την περίοδο της αδυναμίας της αγοράς, παραμείναμε εστιασμένοι στην λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διατήρηση της αξίας της εταιρίας μας.”

    Στο σύνολο του 2017, τα καθαρά έσοδα της ναυτιλιακής διαμορφώθηκαν στα 83,9 εκατ. δολ. έναντι καθαρών ζημιών 366,2 εκατ. δολ. το 2016, ωστόσο, τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στα 451,7 εκατ. δολ. πέρυσι έναντι 498,3 εκατ. δολ. το 2016.

    Γιάννης Κούστας. Ιδιοκτήτης Danaos Corporation

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Αλαφούζος: Τι θα γίνει με τα 4 νεότευκτα VLCCs της Kyklades Maritime

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα deals δύο ελληνικών ναυτιλιακών στην αγορά του LPG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποιες ναυτιλιακές μετοχές -και μία ελληνική- επιλέγει η Clarksons

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ