• Ενέργεια

    Έξοδο στις αγορές με ομόλογο 400-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΔΕΗ

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Την έξοδο της στις αγορές με την έκδοση ομολόγου, που θα γίνει πιθανότατα στο Λονδίνο, με στόχο την άντληση 400-500 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, σχεδιάζει στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η διοίκηση της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ η έκδοση του ομολόγου είναι προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το ακριβές ύψος του επιτοκίου, καθώς είναι αναγκαία η ρευστότητα ενώ  ακολούθως το επιτόκιο μπορεί να βελτιωθεί με μια μελλοντική αναχρηματοδότηση.

    Τελευταία φορά που βγήκε η ΔΕΗ στις αγορές ήταν το 2014, όταν και άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο, και επιτόκιο 5,5%. Τώρα, το επιτόκιο όμως δεν είναι το μείζον θέμα αφού το μείζον είναι η ρευστότητα για να αναχρηματοδοτήσει η ΔΕΗ υφιστάμενα τραπεζικά δάνεια και  να αποπληρώσει τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ από υφιστάμενο  ομόλογό της.

    Μόνη λύση μια παράταση για Φεβρουάριο για τα λιγνιτικά

    Με  επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε από τις Βρυξέλλες την  παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Κι αυτό σε μια τελευταία προσπάθεια της διοίκησης να  σώσει το διαγωνισμό που με τις σημερινές συνθήκες κινδυνεύει είτε από περιορισμένη συμμετοχή είτε από χαμηλό τίμημα.

    Οι δύο προτάσεις της ΔΕΗ για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των επενδυτών στο διαγωνισμό χρειάζονται πράσινο φως από τις Βρυξέλλες που φαίνεται να μπλοκάρουν το μηχανισμό κατανομής ρίσκου (τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις μελλοντικές ζημιές των μονάδων), και δεν έχουν απαντήσει ακόμη για τη συμμετοχή κατά 30% σε αποζημιώσεις  (ΑΔΙ) λόγω της συμβολής τους στην επάρκεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μονάδες φυσικού αερίου.

    Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες αλλά  η έγκρισή του καθυστερεί και για αυτό κρίνεται απαραίτητο να μεθοδευτεί η παράταση, αφού σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για τους μελλοντικούς αγοραστές των λιγνιτικών.

    Με στρατηγικές συνεργασίες θα προχωρήσει η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

     «Η ΔΕΗ μοιάζει με ελέφαντα έτσι και αρχίσει να περπατάει νομίζεις ότι περπατάει αργά αλλά τρέχει γιατί κάνει μεγάλα βήματα», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης εξηγώντας πώς θα αναπτυχθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Καταλαβαίνω την ανησυχία για το πως θα φέρει εις πέρας τα έργα που είναι σε εξέλιξη», σημείωσε. «Έχουμε πάνω από 10 εργοτάξια. Όμως δεν το διαλύουμε το μαγαζί θα εντάξουμε  συντεταγμένα τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη ΔΕΗ   ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα με επιτυχία» τόνισε.

    Μέχρι το 2020 η εταιρεία θα αναπτύξει 600 ME ανανεώσιμων που θα προσθέσουν €85 εκατ. λειτουργική κερδοφορία ετησίως. Μεταξύ των έργων που προχωρά ή έχει υλοποιήσει η ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανακαίνιση 10 παλιών αιολικών πάρκων και ενός μικρού υδροηλεκτρικού, ενώ προχωρά η προκήρυξη για το αιολικό στην Άνδρο καθώς και η προκήρυξη για το μεγάλο έργο στην Ροδόπη.

    Η ΔΕΗ πραγματοποιεί συζητήσεις με αμερικανικό όμιλο στον τομέα των ΑΠΕ για να αναζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας ενώ προανήγγειλε συμφωνία συνεργασίας με ελληνικό όμιλο στα αιολικά μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η ΔΕΗ πρόκειται να μετατραπεί σε “πράσινη” εταιρεία μέσω επενδύσεων όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Μέσω των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της απόσυρσης και πώλησης λιγνιτικών μονάδων, η επιχείρηση πρόκειται να περιορίσει τις εκπομπές CO2 κατά 57% ως το 2022, όπως υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες διεθνώς που ασχολήθηκε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωστόσο μια σειρά από λάθη συνετέλεσαν ώστε να έχει σήμερα χαμηλό μερίδιο στην αγορά. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και προχώρα το στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη 2 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στρατηγική συνεργασία για ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ετοιμάζει η ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση της ΔΕΗ για την αναβάθμιση από την S&P

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλίας Μοναχολιάς: «Η ΔΕΗ κινδυνεύει να μην αναπτύξει ΑΠΕ»



    ΣΧΟΛΙΑ