• Σχόλιο Αγοράς

    Γενική κόπωση και απογοήτευση στο ΧΑ


    Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τις 12 το μεσημέρι, με στόχο αυτή τη φορά τις δεικτοβαρείς μετοχές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,2% στις 668 μονάδες ενώ ο δείκτης Τραπεζών κινείται 0,8% χαμηλότερα.

    Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνται οι 62 κινούνται με αρνητικό πρόσημο, 17 με θετικό και 23 παραμένουν αμετάβλητες.

    Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται μεταξύ άλλων στις μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,54%), ΔΕΗ (-2,32%), Motor Oil (-2.1%), ΟΛΠ (-1,68%), ΕΕΕ (-1,26%) και Τιτάνας (-1,46%).

    Στις τραπεζικές μετοχές, οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Εurobank χάνουν από 1,8% έκαστος, η Alpha Bank υποχωρεί 1,18% και η ΕΤΕ (-0,23%).

    Εντωμεταξύ, η  Lansdowne στις 2 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν το sell off στις τράπεζες,  αύξησε την ανοιχτή θέση της στη μετοχή της Eurobank κατά 5.19%  στα 17,7 εκατ. μετοχές ή στο 0,81% των μετοχών της τραπέζης.

    Από την άλλη η Oceanwood Capital μείωσε τις ανοιχτές θέσεις της στη μετοχή της Alpha Bank κατά 15,49% στα 9,26 εκατ. μετοχές η 0,6% των μετοχών της τραπέζης.

    Το θέμα των τραπεζών και της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φαίνεται ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, ενώ οι δημοσιονομικοί χειρισμοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Ιταλία, φαίνεται ότι θα προσθέτουν το δικό τους τόνο.

    Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, στο επίκεντρο θα είναι μετά το μεσημέρι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ το μήνα Σεπτέμβριο τα οποία θα ενισχύσουν ή περιορίσουν την όρεξη των αποδόσεων των ομολόγων. Η αύξηση των αποδόσεων στην εγχώρια αγορά έρχεται  σε μία χρονική στιγμή όπου το ελληνικό κράτος και οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν στην ανάγκη των αγορών για άντληση νέων κεφαλαίων.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετές βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στο 4,506%.

    Ο τζίρος αν και παρουσιάζει αύξηση, 29 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις,



    ΣΧΟΛΙΑ