• Business

    alfa: Στοχεύει σε τριπλασιασμό των εξαγωγών – Δεν αποκλείει εξαγορές


    Νέες επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την επόμενη τριετία η εταιρεία alfa, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα φέρει ανάπτυξη και θα προσδώσει αξία στη δραστηριότητά της.

    Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην επέκταση και βελτίωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και ανέρχονται για τα έτη 2017 και 2018 σε 6,5 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της εταιρείας είναι η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε βάθος τριετίας τουλάχιστον, μέσω της εδραίωσης στις υφιστάμενες αγορές αλλά και στα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

    Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επέκταση στο εξωτερικό, όπου η alfa έχει επενδύσει από την δεκαετία του 1990. Επιδίωξη είναι μέχρι το 2020, να έχουν τριπλασιασθεί οι εξαγωγές, και από περίπου 8 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα να φθάσουν στα 24 εκατ. Ευρώ.

    «Τυροπιτάδικο» στις ΗΠΑ

    Έμφαση δίδεται στη Β. Αμερική και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν περιθώρια σημαντικά περιθώρια.

    Πέρα από τις απευθείας εξαγωγές, η alfa εδώ και δυο χρόνια έχει ανοίξει ένα boutique κατάστημα λιανικής πώλησης ελληνικών προϊόντων στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο τις πίτες, με την επωνυμία «Alfa Pie home».

    Όπως είπε η κα. Κουκουτάρη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η πορεία του σημείου είναι ανοδική, τονίζοντας πως πολύ σύντομα -πιθανότητα μέσα στο 2018- θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του συγκεκριμένου concept.

    Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν σκέψεις για τη λειτουργία δυο με τριών νέων σημείων στην περιοχή της Ουάσιγκτον ενώ εφ’ όσον αποδειχθούν κερδοφόρα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων σημείων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την μέθοδο του Franchise.

    Η κα. Κουκουτάρη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο concept να έρθει και στην Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε πως οι πιθανότητες είναι μικρότερες μιας και η εταιρεία αποτελεί βασικό προμηθευτή αρκετών σημείων λιανικής και δεν θέλει να ανταγωνιστεί πελάτες και συνεργάτες της.

    Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και ανάλογα με την πορεία των εξαγωγών υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας και μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ.

    Who is Who

    Η alfa είναι 100% ελληνική επιχείρηση και ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Κουκουτάρη  στην Κοζάνη.

    Εκεί διατηρεί τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις έκτασης 14.000 τ.μ., απασχολώντας 312 άτομα μόνιμο προσωπικό,  έχει ως βασικούς πυλώνες την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ποιότητα και ασφάλεια.

    Κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων, ακολουθώντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, για τη δημιουργία προϊόντων ζύμης με ξεχωριστό Μεσογειακό χαρακτήρα και εξαιρετική γεύση.

    Παράλληλα, εξάγει σε περισσότερες από 35 χώρες στην Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία, με την αξία των εξαγωγών να καταλαμβάνουν περίπου το 30% του κύκλου εργασιών.

    Στο κλείσιμο της χρήσης 2016 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 31,8 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό της να ανέρχεται στο σύνολό του στα 1,7 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, το 2016 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA, ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,51 εκατ. ευρώ.

    Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα αποτελέσματα αλλά και τον στρατηγικό της σχεδιασμό,  αναμένει να διατηρήσει στα επίπεδα του 9% κατ’ ελάχιστον τους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Όπως είπαν τα στελέχη της εταιρείας, η κατάσταση στην αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και οι πληρωμές στο λιανεμπόριο επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

    Την τελευταία πενταετία, η alfa έχει καταβάλει περισσότερα από 11,6  εκατ.ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 21,85 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και στηρίζει την τοπική κοινωνία ποικιλοτρόπως.

    Η alfa έχει εισαχθεί στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου (ΧΑΚ), προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και να αντλήσει φθηνότερη ρευστότητα όταν και εφ’ όσον την χρειαστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Yoleni’s: «Πότε ανοίγει το κατάστημα στις ΗΠΑ–Τα σχέδια για το Κολωνάκι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Ζύμη: Νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ στη Σίνδο



    ΣΧΟΛΙΑ