• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βασανιστήρια στην Τασκένδη: Γιατί ένας απολυμένος τραπεζίτης διεκδικεί 5,3 εκατ. δολάρια από τη Societe Generale

    • Bloomberg


    Ο Bobir Tadjiev, πρώην τραπεζίτης της Societe Generale, κατηγορεί την τράπεζα που υπήρξε εργοδότης του, ότι δεν κατάφερε να τον προστατέψει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Τασκένδη, όπου συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Mάλιστα, υποστηρίζει ότι μετά από κάποια χρόνια η τράπεζα τον απέλυσε, όταν άρχισε να δημιουργεί θέματα για το συμβάν.

    Η εκδοχή της Societe Generale: Η τράπεζα παρείχε «μόνιμη στήριξη» στον Tadjiev όταν συνέβησαν όλα αυτά αλλά τον απομάκρυνε αργότερα για ένα άλλο λόγο: προωθούσε εμπιστευτικά emails στη σύζυγο του, η οποία συνεργάζονταν με πελάτες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Την απάντηση στο ποιος μπορεί να αξίζει 4,7 εκατομμύρια ευρώ (5,3 εκατομμύρια δολάρια), το ποσό που διεκδικεί ο Tadjiev μέσω αγωγής για την παράνομη απόλυση του θα τη δώσει ένα δικαστήριο για εργασιακά θέματα, στο Παρίσι. Στα επιχειρήματα που ακούστηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι δύο πλευρές περιέγραψαν δύο διαφορετικές αλλά εξίσου δραματικές ιστορίες για το τι συνέβη.

    Ο Tadjiev προσλήφθηκε από την Societe Generale το 1997, όταν η τράπεζα άνοιξε ένα γραφείο στην Τασκένδη και τελικά προήχθη για να το διευθύνει. Η σύζυγός του, Guzal Tadjieva ήταν σύμβουλος σε ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούσαν χρηματοδότηση για έργα του Ουζμπεκιστάν από την Societe Generale, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Tadjiev, Nicolas Demard.

    Την εποχή εκείνη, το Ουζμπεκιστάν κυβερνούσε ο Islam Karimov, ένας αυταρχικός πρόεδρος που παρέμεινε στην εξουσία για 27 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 2016. Το καθεστώς του βασάνιζε όσους ασκούσαν κριτική και φυλάκισε χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

    Το 2008, το γραφείο στην Τασκένδη ήταν κλειστό και ο Tadjiev μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας κοντά στο Παρίσι, αναλαμβάνοντας ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής Ασίας. Στη συνέχεια, στις 14 Μαρτίου 2011, ο ίδιος και η σύζυγός του πήγαν ένα ταξίδι στην Τασκένδη – για θέματα της Societe Generale, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Κατά την άφιξή του, το ζευγάρι συνελήφθη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και κρατήθηκε σε κελιά της μυστικής υπηρεσίας του Ουζμπεκιστάν, δήλωσε ο Demard στην ακρόαση.

    «Τον χτύπησαν, τον άφησαν γυμνό, τον έβαλαν σε ένα κελί χωρίς παράθυρα, ενώ έξω είχε χιόνι και παγωνιά» είναι ο Demand. Στη γυναίκα του συμπεριφέρθηκαν καλύτερα. Ήταν δεμένη σε μία καρέκλα δίπλα σε ένα τραπεζάκι.

    Το ζεύγος πιέστηκε να ομολογήσει ότι είχε παραδώσει χρήματα, εξ ονόματος της Societe Generale, στον ηγέτη μιας από τις φατρίες που αγωνίζονταν να ρίξουν από την εξουσία τον ηλικιωμένο ηγέτη της χώρας. Δεν είχαν άλλη επιλογή προκειμένουν να αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ο δικηγόρος.

    Islam Karimov

    Όταν ο Tadjiev επέστρεψε στη Γαλλία, είπε στη Societe Generale όλα όσα είχαν συμβεί αλλά η τράπεζα του είπε να μην το αποκαλύψει δημοσίως, είπε ο δικηγόρος. Είχε ήδη προβλήματα και ήθελε να προστατέψει τις επενδύσεις της στο Ουζμπεκιστάν.

    Στη συνέχεια, στις αρχές του 2012, το Ουζμπεκιστάν έπεισε την Ιντερπόλ να εκδώσει ένα ένταλμα σύλληψης για τον τραπεζίτη. Ωστόσο, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν κρατήθηκε αμέσως ήταν ότι η ειδοποίηση δεν ήταν ενεργή στη Γαλλία, δήλωσε ο δικηγόρος του.

    Έτσι, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Tadjiev συνελήφθη ενώ βρισκόνταν στην Ισπανία μαζί με την οικογένειά του. Για περισσότερο από έξι μήνες κρατήθηκε σε μια αίθουσα στη Μαδρίτη και δεν έλαβε καμία σημαντική βοήθεια από την SocGen, δήλωσε ο δικηγόρος. Τελικά απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

    Frederic Oudea

    Μετά από αυτό, ο ίδιος άλλaξε τακτική και έστειλε δύο επιστολές στον CEO της τράπεζας Frederic Oudea, ζητώντας του να τον ξεμπλέξει από αυτή την ιστορία. Έξι μήνες αργότερα απολύθηκε. Αρχικά η τράπεζα του είπε ότι δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και τον έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια. Λίγους μήνες αργότερα, τον ενημέρωσαν ότι θα απολυθεί επειδη είχε διαβιβάσει εμπιστευτικά ηλεκτρονικά μηνύματα στη σύζυγο του.

    «Σας ζητάω βοήθεια και με απολύεται επειδή δεν παραμένω άλλο σιωπηλός» είναι ο Tadjiev στη διοίκηση κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης.

    Η άλλη πλευρά

    Ο δικηγόρος της Societe Generale, Arnaud Chaulet, υπογράμμισε ότι η τράπεζα παρείχε “μόνιμη υποστήριξη” στον Tadjiev και δεν ήταν υπεύθυνη για αυτό που συνέβη στο Ουζμπεκιστάν. Αλλά, υποστήριξε, μόλις έμαθε για τις παραβιάσεις του τραπεζικού απορρήτου που φαίνεται να σημειώθηκαν από το 2009 έως το 2011, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τον απολύσει.

    Ο Chaulet δήλωσε ότι η τράπεζα έλαβε γνώση ότι ο εργαζόμενος είχε κατηγορηθεί από το Ουζμπεκιστάν για διαφθορά όταν συνελήφθη στην Ισπανία, διενεργώντας εσωτερικό έλεγχο. Ενώ η έρευνα είχε απαλλάξει τον Tadjiev από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, δημιουργήθηκε μια εντελώς διαφορετική ανησυχία, δήλωσε ο δικηγόρος.

    “Ανακαλύψαμε ότι μεταξύ του 2009 και του Μαρτίου 2011, υπήρξαν 300 περιπτώσεις εμπιστευτικών στοιχείων της τράπεζας, που είχαν σταλεί απευθείας από τον Tadjiev στην Tadjieva, τη σύζυγο του. Τα στοιχεία περιείχαν ονόματα και λογαριασμούς που είχαν σχέση με συγκεκριμένα project της τράπεζας.”

    Ωστόσο, ο δικηγόρος του εργαζόμενου υποστήριξε ότι η τράπεζα γνώριζε για τα emails από το 2011, όταν ο Tadjiev είναι συληφθεί στο Ουζμπεκιστάν αλλά δεν το έκανε θέμα, επειδή αυτός παρέμενε σιωπηλός. Μόλις όμως έστειλε τις επιστολές στον Oudea, άλλαξαν τα δεδομένα.

    Οι δικαστές ζήτησαν από τις δόυ πλευρές να διευθετήσουν την υπόθεση εξωδικαστικά τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν τα καταφέρουν τότε θα εκδώσουν απόφαση στις 21 Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ