• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έρχεται (βαρύς;) χειμώνας για τις τραπεζικές μετοχές

    • Bloomberg


    Αρνητικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών αναμένεται να έχουν, το ερχόμενο έτος, η επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης νέων δανείων και η μείωση του αριθμού των επιτοκιακών αυξήσεων, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία προειδοποιεί μάλιστα ότι το κλίμα απέναντι στις τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνει αρνητικό αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

    «Οι ξέγνοιαστες μέρες των αυξανόμενων επιτοκίων και της άψογης χρηματοπιστωτικής ποιότητας μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους», έγραψε σε note του, την Τρίτη, ο αναλυτής Ken Zerbe. «Ο αυξανόμενος κίνδυνος μιας bear market στον τραπεζικό κλάδο το ερχόμενο έτος, που θα προηγηθεί μιας ύφεσης, καθώς και ο αρνητικός αντίκτυπος της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης» τόσο στην ποιότητα των πιστώσεων όσο και ως παράγοντα που θα φέρει επιβράδυνση του ρυθμού των νέων χορηγήσεων, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, υπογραμμίζει.

    Οι τραπεζικές μετοχές υποαποδίδουν

    Η αγορά αποτιμά αυτήν τη στιγμή την αξία των τραπεζικών μετοχών λαμβάνοντας σχεδόν ως δεδομένο ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση και ελάχιστοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την έκθεσή τους «αν δεν υπάρξουν σαφέστερα στοιχεία που να δείχνουν επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης», τα οποία όμως είναι απίθανο να προκύψουν κάποια στιγμή σύντομα, υποστηρίζει ο Zerbe.

    Ο αμερικανικός τραπεζικός δείκτης KBW Regional Banking Index καταγράφει απώλειες 12% φέτος, τη στιγμή που η αντίστοιχη μεταβολή για τον δείκτη S&P 500 είναι ελάχιστη. Επιπλέον, ο λόγος τιμής προς κέρδη είναι γύρω στο 18%, δηλαδή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του S&P 500 από το 2008 και μετά.

    Η αύξηση των χορηγήσεων ενδέχεται να είναι υποτονική, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τον άγριο ανταγωνισμό των μη τραπεζικών οργανισμών που έχουν αρχίσει να διεισδύουν στην αγορά των δανείων, αλλά και την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή το 2020, όπως και τις τιμές στόχους, ενώ είναι επιφυλακτική ως προς τις δαπάνες των τραπεζικών για τη δημιουργία προβλέψεων.

    Οι αγορές ιδίων μετοχών μπορεί να προσφέρουν κάποια διέξοδο. Αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ήδη τέτοια προγράμματα ή σχεδιάζουν να το κάνουν, όπως επισημαίνει ο Zerbe. Μεταξύ αυτών είναι οι SVB Financial Group, Signature Bank, Comerica Inc. και Synovus Financial Corp.

    Οι τράπεζες αυτές είναι μεταξύ των τραπεζών για τις οποίες η Morgan Stanley δίνει σύσταση «overweight» καθώς οδεύουμε προς το 2019.

    «Οι τράπεζες είναι φθηνές», γράφει ο Zerbe.

    «Η αγορά, όμως, ετοιμάζεται για το χειρότερο και μέχρι να πειστεί ότι είναι απίθανο να υπάρξει οικονομική επιβράδυνση, οποιαδήποτε συζήτηση περί αποτιμήσεων πιθανότατα δεν θα έχει νόημα», συμπληρώνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σχεδιάζουν Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς μετά το deal Eurobank-Grivalia



    ΣΧΟΛΙΑ