• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Netflix απέδειξε ότι μπορεί να ανεβάζει τις τιμές χωρίς να χάνει πελάτες! Oι νέες συνεργασίες

    • Bloomberg
    Reed Hastings

    Reed Hastings, CEO και συνιδρυτής του Netflix


    Tα στελέχη της Netflix Inc. ανησυχούσαν ότι η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών της θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των πελατών της. Ωστόσο, δεν έχει πλέον κανένα λόγο να ανησυχεί.

    Η εταιρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση συνδρομητών των τελευταίων 16 ετών, παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε αύξηση των τιμών για τους περισσότερους πελάτες της, κατά τους τελευταίους μήνες. Το Los Gatos της Netflix με έδρα την Καλιφόρνια, απέκτησε 7,41 εκατομμύρια χρήστες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ξεπερνώντας με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Η αύξηση των τιμών επέτρεψε στην Netflix να ενισχύσει τις πωλήσεις κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο και να καθησυχάσει τους επενδυτές της, οι οποίοι είχαν εκφράσει τους φόβους τους για τα κεφάλαια που ξοδεύει η εταιρία σε πρωτότυπες σειρές και ταινίες. Η Netflix θα ξοδέψει 7,5 -8 δισ. δολάρια για τα προγράμματα της φέτος, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο της, το οποίο διαθέτει σήμερα 125 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως.

    “Πρέπει να κερδίσουμε φτιάχνοντας εντυπωσιακό περιεχόμενο”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Reed Hastings σε τηλεφωνική επικοινωνία με επενδυτές. “Εάν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να πληρώσουν περισσότερα, επειδή τότε μπορούμε να επενδύσουμε”.

    Orange is the new black

    Τα αποτελέσματα της, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κερδών που ξεπέρασαν της προβλέψεις, αποτέλεσαν θετικά νέα για τους επενδυτές. Η μετοχή της Netflix αυξήθηκε κατά 8,3%, φθάνοντας στα 333,21 δολάρια κατά τη διαπραγμάτευση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Από τις αρχές του έτους ο τίτλος αυξήθηκε κατά 60%, σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.

    Ο Hastings δεν έχει ξεχάσει ότι σε μία προηγούμενη αύξηση των τιμών, η εταιρία επηρεάστηκε σημαντικά. Η τιμή της μετοχής υποχώρησε ραγδαία και αρκετοί συνδρομητές ακύρωσαν τη συνδρομή τους σε λίγους μήνες το 2011, όταν η εταιρία διαχώρησε το πρόγραμμα streaming από την υπηρεσία DVD μέσω mail, μια κίνηση που αντιστοιχούσε σε αύξηση των τιμών κατά 60% για τους πελάτες που ήθελαν να διατηρήσουν και τα δύο.

    Ωστόσο, ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού συγχώρεσε και ξέχασε αυτή την πρακτική της εταιρίας, αντικαθιστώντας τις υπηρεσίες “ζωντανής” τηλεόρασης με τη βιβλιοθήκη ταινιών και σειρών On demand, ακόμη και αν η μέση τιμή συνδρομής στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 12% το προηγούμενο έτος. Η δημοτικότητα της υπηρεσίας εκτινάχθηκε στις  ΗΠΑ μόλις η Netflix ξεκίνησε να χρηματοδοτεί πρωτότυπες σειρές, όπως το “House of Cards” και το “Orange Is The New Black”.

    Η Netflix θα κυκλοφορήσει περίπου 700 πρωτότυπα προγράμματα φέτος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 80 ταινιών (περισσότερες από οποιοδήποτε στούντιο) και πολλών σειρών.

    Με αξία μόλις 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2014, όταν είχε κυκλοφορήσει μόνο μια χούφτα πρωτότυπες εκπομπές, η Netflix πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής περιεχομένου Ted Sarandos, χρησιμοποίησε την άνοδο της εταιρίας για να δελεάσει μερικά από τα κορυφαία δημιουργικά μυαλά από τα αντίπαλα στούντιο.

    Τον Φεβρουάριο, ο παραγωγός Ryan Murphy συμφώνησε να εγκαταλείψει την 21st Century Fox Inc., όπου έκανε την επιτυχημένη σειρά “American Horror Story,”  για μια συμφωνία στο Netflix αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Νωρίτερα, η εταιρία υπέγραψε με την παραγωγό της σειράς “Scandal” Shonda Rhimes, η οποία εγκατέλειψε τη μακρόχρονη συνεργασίας με το ABC της Walt Disney Co. για να δημιουργήσει σειρές αποκλειστικά για το Netflix.

    Περισσότερες in house εργασίες

    Η Netflix είπε στους επενδυτές ότι θα εξοικονομήσει χρήματα φέρνοντας την ανάπτυξη και την παραγωγή in house. Ωστόσο, οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς η εταιρία επεκτείνει την παραγωγή σε τομείς όπως οι ταινείς, οι σειρές και τα προγράμματα για παιδιά. Το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρία κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “Wild, Wild Country”, τη δεύτερη σεζόν της κωμικής σειράς Marvel “Jessica Jones” και την ταινία τρόμου “The Cloverfield Paradox.”

    Οι συνολικές υποχρεώσεις περιεχομένου συνεχούς ροής αυξήθηκαν στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα. Ενώ η Netflix καταγράφει κέρδη, η ταμειακή της ροή το τελευταίο τρίμηνο ήταν αρνητική κατά 287 εκατομμύρια δολ. και οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η εταιρία σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο χρέος, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια.

    Πάντως, τη Δευτέρα, η εταιρία δήλωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον 6,2 εκατομμύρια συνδρομητές το δεύτερο τρίμηνο, ενώ προσβλέπει ακόμη σε  αύξηση της τάξης του 41% στα έσοδα αυτό το τρίμηνο, φθάνοντας τα 3,93 δισ. δολ.

    Αυτή η αυξανόμενη παραγωγή δικαιολογεί τις αυξήσεις των τιμών, αναφέρει η Netflix. Ενώ τα 9,99 δολάρια το μήνα είχαν νόημα όταν η Netflix έκανε περίπου τις ίδιες εκπομπές με το HBO,  η εταιρία μπορεί τώρα να προσφέρει στους πελάτες της τόσες πολλές νέες εκπομπές, όσες κάνουν αρκετά καλωδιακά δίκτυα μαζί.

    Netflix



    ΣΧΟΛΙΑ