• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έντονο παρασκήνιο: Γιατί οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ρώσους ολιγάρχες

    • Bloomberg


    Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ολοκληρώνει τον πρώτο επίσημο κατάλογο των “ολιγαρχών” οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Προέδρου Vladimir Putin. Το γεγονός αυτό έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά πλούσιων Ρώσων με σκοπό να προστατεύσουν την περιουσία και τη φήμη τους. Μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν στη λίστα, έχουν ήδη προχωρήσει στον έλεγχο των πιθανών επιπτώσεων στις επενδύσεις τους, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Άλλοι ρυστοποιούν τις συμμετοχές τους, σύμφωνα με τους συμβούλους των Η.Π.Α. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν προσεγγίσει πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και του κράτους με πείρα σε κυρώσεις για την παροχή βοήθειας, ώστε τα ονόματά τους να μείνουν  έξω από τον κατάλογο, δήλωσε ο Dan Fried, ο οποίος παλαιότερα εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι ο ίδιος απέρριψε τέτοιες προσφορές.

    Μερικοί Ρώσοι έστειλαν πληρεξούσια στην Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να αποφύγουν τις αποκαλύψεις των συμφερόντων τους, σύμφωνα με ένα άτομο που είναι σε επαφή με παράγοντες της υπόθεσης.

    Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια «μαύρη λίστα» της ελίτ της Ρωσίας. Έγινε υποχρεωτική, με βάση ένα νόμο τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τον Αύγουστο και είχε σκοπό να «τιμωρήσει» το Κρεμλίνο για την εικαζόμενη εμπλοκή του στις εκλογές του 2016. Ο νόμος δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών έξι μήνες (180 ημέρες) ώστε να εντοπίσει τους ανθρώπους με κριτήρια “την εγγύτητά τους προς το ρωσικό καθεστώς και την καθαρή αξία” (των περιουσιών τους). Η προθεσμία αυτή λήγει στις 29 Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ