• Big Story

    Όλη η αλήθεια για τη Famar


    Ξεδιαλύνεται σιγά-σιγά το τοπίο γύρω από τις τύχες της φαρμακοβιομηχανίας Famar, (όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το mononews.gr ) ενώ το management θα αναλάβει η Pillarstone, καθώς η Famar γίνεται η εταιρεία που θα εγκαινιάσει την πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής η Alpha Bank και η Eurobank.

    Αυτό που ακόμα παραμένει ασαφές, καθώς υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση της Famar με επιπλέον ποσό της τάξεως των 35-40 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης. Δεν είναι δηλαδή σαφές αν οι τράπεζες θα αναλάβουν το μεγαλύτερο ή και ολόκληρο το βάρος της χρηματοδότησης (κι ενώ έχουν χορηγήσει στην εταιρεία κεφάλαια που αγγίζουν ως και τα 350 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές), ενώ άγνωστο παραμένει και το αν θα αναχρηματοδοτήσουν και το δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει η Famar με το επενδυτικό σχήμα Wilmington Trust.

    Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες, εκτός από την όποια χρηματοδότηση, θα παράσχουν και την τεχνογνωσία τους, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν στη διοικητική ομάδα της επιχείρησης, ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψή της.

    Όσο για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, αυτή τοποθετείται περίπου στα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ – λιγότερα από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες μπορούσε να είχε εισπράξει η οικογένεια Μαρινόπουλου για την πώλησή της πριν από ενάμιση χρόνο, όμως τότε θεώρησε πως ήταν λίγα…

    Πώς λειτουργεί η Pillarstone

    H Pillarstone αποτελεί μία πλατφόρμα που δημιούργησε το 2015 η KKR Credit με στόχο τη διαχείριση των ανοιγμάτων ευρωπαϊκών τραπεζών σε προβληματικά assets των ισολογισμών τους, ενώ η συμφωνία της Alpha Bank και της Eurobank με την Pillarstone (πιθανόν να υπάρξουν στο μέλλον και συμφωνίες με την Εθνική και την Πειραιώς) προβλέπει την ανάθεση στην εταιρεία της διαχείρισης (και όχι πώλησης) των συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ (600 εκατ. ευρώ από κάθε τράπεζα), με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

    Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Pillarstone στην αγορά περιλαμβάνει ένα αναλυτικό due diligence που εξετάζει κάθε πτυχή της οικονομικής κατάστασης της κάθε εταιρείας, και κατόπιν τη συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας για να επιτευχθεί η ανάκαμψή της, από την οποία βγαίνουν κερδισμένοι και η εταιρεία, αλλά και η Pillarstone, καθώς και οι τράπεζες, στον ισολογισμό των οποίων παραμένουν τα δάνεια που διαχειρίζεται η Pillarstone.

    Ποια είναι η Famar

    Η Φαμάρ είναι μια φαρμακευτική εταιρεία υπό την “ομπρέλα” της Μαρινόπουλος με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και με κύρος αδιαμφισβήτητο. Μια πολυεθνική εταιρεία με πάνω από 4 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, ενώ στα μέσα Αυγούστου, μετά δηλαδή την κίνηση που έκανε στο Επιμελητήριο Παρισίων, ανακοίνωνε τη συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων της Roche στο Λεγκανές της Μαδρίτης. Η Famar αναλαμβάνει την τροφοδοσία της γαλλικής εταιρείας με τα προϊόντα που παράγονται ήδη από τη συγκεκριμένη μονάδα. Η Famar δραστηριοποιείται στην Ισπανία από το 2011, όταν είχε εξαγοράσει εργοστάσιο της Sanofi στο Αλκορκόν (Μαδρίτη), έναντι 70 εκατ. ευρώ.

    Οι εξελίξεις στον Ομιλο Μαρινόπουλου δεν άφησαν ανεπηρέαστη την φαρμακοβιομηχανία, η οποία αν και υγιής φάνηκε τελικά να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ενώ δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η εταιρεία για την εξαγορά της μονάδας Leganes στην Ισπανία από τη Roche ακυρώθηκε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς της εταιρείας.

    Η εταιρεία είχε το 2015 κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ έναντι 445 εκ.ευρώ το 2015 και οριακή κερδοφορία.

    Ο τζίρος της ελληνικής εταιρείας κατά 50% αφορά στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και το υπόλοιπο παροχή υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα των φαρμακαποθηκών, καθώς η Φαμαρ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμάκων στη χώρα καθώς και βασικός συνεργάτης πολλών πολυεθνικών που συσκευάζουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ