• Big Story

    Αποκλειστικό: Μεγάλη εξαγορά στον χώρο του φαρμάκου. Όλο το παρασκήνιο  


    Μια μεγάλη εξαγορά στον χώρο του φαρμάκου είναι έτοιμη να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών. Δυο ελληνικές επιχειρηματικές οικογένειες με μεγάλη παράδοση στις φαρμακοβιομηχανίες αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα πολλά εκατομμύρια ευρώ προφανώς γιατί πιστεύουν στις προοπτικές της χώρας. Οι δυο οικογένειες θα εξαγοράσουν την εμπορική δραστηριότητα μεγάλης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία το 2016  εξαγοράστηκε από ξένο επενδυτικό fund. Η εταιρία αυτή έχει έδρα την Ελλάδα. Μάλιστα η μια εκ των δυο οικογενειών που θα εξαγοράσουν την εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας αυτής  ήταν ο μοναδικός μέτοχος αυτής της επιχείρησης  πριν πουληθεί στο ξένο fund.

    Έχει τζίρο 200 εκατ. ευρώ 

    Οι ξένοι μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρίας με δεδομένο τον εξαγωγικό της χαρακτήρα αποφάσισαν να πουλήσουν την εμπορική της δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο και να επικεντρωθούν στις αγορές του εξωτερικού, όσον αφορά το κομμάτι της έρευνας.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία σήμερα με συνολικό τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ εκτός από τα δικά της προϊόντα εμπορεύεται και προϊόντα μεγάλων και κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών.  Διαθέτει περισσότερες από 8 χιλ. άδειες κυκλοφορίας προϊόντων ήδη εγκεκριμένες, κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας μας, με το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της .  Διαθέτει τρία ερευνητικά κέντρα, και επενδύει ετησίως πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα αυτού με επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. O ετήσιος τζίρος της εμπορικής δραστηριότητας αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ ΚΑΤ έτος. 

    Οι μέτοχοι του νέου σχήματος 

    Μέτοχοι του νέου σχήματος (θα απασχολεί συνολικά 250 άτομα) που θα αποκτήσει την εμπορική δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρίας θα είναι δυο ελληνικές επιχειρηματικές οικογένειες:

    1. Η μια οικογένεια ήταν ο βασικός μέτοχος της εταιρίας που πωλεί την εμπορική δραστηριότητα. Προ έτους πώλησε το μεγαλύτερο κομμάτι των μετοχών της επιχείρησης σε ξένο επενδυτικό fund πετυχαίνοντας πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες εξαγορές φαρμακευτικών προϊόντων.  Μάλιστα νωρίτερα η εταιρία αυτή είχε αναπτύξει δύο καινοτόμες τεχνολογίες που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολυεθνική κολοσσών από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Μετά την πώληση της εταιρίας στο ξένο fund η ελληνική οικογένεια ασχολείται μεταξύ άλλων με δικές της επενδύσεις. Μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας μάλιστα συμμετέχει σε εξαγορά μεγάλης εταιρίας στον χώρο του αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

    2. H δεύτερη οικογένεια έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στα φάρμακα καθώς είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες η οποία πουλήθηκε το 2011 σε αμερικανικό όμιλο. Μάλιστα τότε άπαντες είχαν εντυπωσιαστεί από το τίμημα το οποίο (και δικαίως) είχε χαρακτηριστεί υψηλό. Tο τίμημα αντιστοιχούσε σε περισσότερο από 20 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας για το 2010. Η τελευταία το 2010 είχε λειτουργικά κέρδη 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ τέτοιοι πολλαπλασιαστές σε αποτιμήσεις επιχειρήσεων είχαν να φανούν στην Ελλάδα από το 2000. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1960 η ελληνική αυτή επιχείρηση  ήταν η πρώτη (μικρή τότε) φαρμακευτική εταιρεία που διαφήμισε τα προϊόντα της στην τηλεόραση.

    Η οικογένεια έκτοτε δεν είχε ασχοληθεί με τις business του φαρμάκου. Ο ιδρυτής της επιχείρησης απέχει από την επιχειρηματικότητα σε αντίθεση με τον γιο του , που θα συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια και με την ναυτιλία. Μάλιστα ο ίδιος έχει παντρευτεί  γόνο εφοπλιστικής οικογένειας.



    ΣΧΟΛΙΑ