• Τράπεζες

    IBG: Εννιά μεγάλα πορτοφόλια για την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος

    • Contributor

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Ιδιαίτερα μεγάλο (αρχικό) ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποια βγαίνει προς πώληση από την Κυπριακή ΔημοκρατίαΑπό επιχειρηματίες με ισχυρά πορτοφόλια αλλά και εταιρίες σχετικά άγνωστες  στην Ελλάδα αλλά όπως φαίνεται με (πολλά; ) λεφτά. Φυσικά όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες συγκεντρώνουν μηδαμινές πιθανότητες να διεκδικήσουν την τράπεζα (έχει τραπεζική άδεια) όμως για τους δικούς λόγους μετέχουν στις αρχικές διαδικασίες. Έτσι για παράδειγμα αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσε ο όμιλος Βαρδινογιάννη, η κινεζικη Fosun και το Fund Farralon. Επίσης λέγεται ότι στις αρχικές διαδικασίες συμμετέχει στέλεχος που εργάζεται για τον όμιλο Γερμανό και άλλοι σοβαροί παίκτες χωρίς όμως παρουσία στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως η Alpha Trust και η Euroxx. Πάντως είναι δεδομένο ότι για να αγοράσει κάποιος μια τράπεζα στην Ευρωζώνη πρέπει ήδη να διαθέτει ήδη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το πράσινο φως εκτός φυσικά εάν πρόκειται για πρόσωπο ιδιαίτερα αξιόπιστο με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια.

    Οι σημαντικότεροι παίκτες 

    Έτσι οι σημαντικότεροι παίκτες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον είναι οι εξής:

    1. όμιλος Βαρδινογιάννη
    2. ο κινεζικός όμιλος Fosun
    3. η αμερικανική Farallon (με κεφαλαια πάνω από 20 δις) που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica.
    4. Alpha Trust
    5. Εuroxx
    6. ο Ανδρέας Ζομπανάκης, παλιός investment banker
    7. ο Αναστάσιος Αστυφίδης (Ambrosia Capital).
    8. ο Γιώργος Κούλουρης που σήμερα δουλεύει για το ΤOSCA του Μ. Ηughes το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 4 δις.
    9. Axia Ventures

    Ενδιαφέρον υπάρχει και από μια εταιρία από το ΟΜΑΝ και την  Εxpobank από τις παλαιότερες τράπεζες της Λετονίας.  Επίσης κάποια στελέχη της Μοrgan Stanley λέγεται ότι ενδιαφέρθηκαν. Προφανώς πρόκειται για υποψηφιότητες χωρίς κανένα ενδιαφέρον.



    ΣΧΟΛΙΑ