Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΚτΠ: «Κλείνει» το κεφάλαιο e-Justice – Προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός των 97 εκατ. ευρώ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης

Με βήμα ταχύ προχωράει η Κοινωνία της Πληροφορίας τα έργα που έχει αναλάβει, θέλοντας να προλάβει ουσιαστικά και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς προκήρυξε διαγωνισμό για το τελευταίο και σπουδαιότερο μέρος του μεγάλου project-βεντάλια που τρέχει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ΚτΠ προκήρυξε σε διαγωνιστική διαδικασία το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 97 εκατ. ευρώ, «κλείνοντας» έτσι μετά από πολύμηνες διαδικασίες το κεφάλαιο του e-Justice. Για τον τομέα της Δικαιοσύνης, η Κοινωνία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αναβάθμιση Αρχείων των Δικαστηρίων αξίας άνω των 42 εκατ. ευρώ αλλά και για την αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ του τομέα Δικαιοσύνης.

Έτσι ο φορέας, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σταύρο Ασθενίδη, ολοκληρώνει τον Νοέμβριο προκηρύσσοντας ένα ακόμα σπουδαίο έργο και επεξεργάζεται πολλά ακόμα, με ορίζοντα τα Χριστούγεννα.

Το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων εντάσσεται στο μεγάλο projectτου e-Justice που τρέχει η ΚτΠ, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο και εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, και περιλαμβάνει την μετατροπή των εντύπων σε ψηφιοποιημένα αρχεία σε φορείς της Δικαιοσύνης όπως του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, τα Ειρηνοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών, Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εφετεία, Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία.

Τι αφορά το έργο

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω Φορείς της Δικαιοσύνης: Άρειος Πάγος, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Ειρηνοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών, Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εφετεία, Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση στοιχείων των παραπάνω αναφερομένων Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά.

Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται περίπου σε 300.244.990 σελίδες.

Το έργο περιλαμβάνει:

-Tην πρώτη εκτελεστική Σύμβαση την ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία υποσυστήματος Διαχείρισης Διαδικασιών, Εγγράφων και Αρχείων/ συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

Στο σύστημα αυτό θα εισαγάγονται τα ψηφιακά προϊόντα των λοιπών Αναδόχων και θα παρέχει μέσω webservices την δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του συστήματος από άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπου απαιτείται, τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα θα μεταπτωθούν σε βάση δεδομένων πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. (π.χ. ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

– Τη διασύνδεση των επιμέρους Υποσυστημάτων/ εφαρμογών.

– Την υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.

– Τη σάρωση αρχείων 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών που συμμετέχουν στο έργο.

– Την επεξεργασία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, των σαρωμένων εγγράφων – βιβλίων και αρχείων
(εφόσον κατά ή μετά τη σάρωση διαπιστωθεί μη αποδεκτή ποιότητα σάρωσης).

– Την τεκμηρίωση (χαρακτηρισμό σε συγκεκριμένα πεδία/ μεταδεδομένα) των σαρωμένων εγγράφων – βιβλίων και αρχείων.

– Την καταχώρηση, εις διπλούν, στοιχείων από τα έγγραφα – βιβλία και αρχεία που θα σαρωθούν σε Κέντρα Καταχώρησης που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. Η καταχώρηση θα γίνει με τη μέθοδο της απευθείας πληκτρολόγησης (dataentry) μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

– Τον ποιοτικό & ποσοτικό έλεγχο των παραγόμενων ψηφιακών προϊόντων

– Τον ποιοτικό & ποσοτικό έλεγχο των καταχωρημένων στοιχείων των βιβλίων και αρχείων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων και η αποφυγή λαθών (λάθη στην καταχώρηση στοιχείων, διπλή καταχώρηση του ίδιου εγγράφου, κλπ.).

Πάνω από 1,5 δις. τα έργα της ΚτΠ

Η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ υλοποιεί δράσεις ενισχύσεων που ξεπερνούν σε αξία τα 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος να φέρει εις πέρας τα έργα ψηφιοποίησης που έχει αναλάβει, όντας εντός χρονοδιαγράμματος και εντός δεσμεύσεων. ΗΚτΠκάνει αγώνα δρόμου να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί όλων των σημαντικών έργων που έχει αναλάβει, με αυτούς για την Ναυτιλία και το Smart Readiness να είναι ψηλά στη λίστα, και να αναμένεται να «βγουν» μέχρι τέλος του χρόνου.

Το SmartReadinessείναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που καλείται να τρέξει το επόμενο διάστημα η ΚτΠ, και στοχεύει, με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, στην «έξυπνη ετοιμότητα», αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα του ελλείμματος σύγχρονων υποδομών στα κτίρια της χώρας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη για αναβάθμιση των ταχυτήτων του Ιντερνετ. Συγκεκριμένα έχει χαρακτηρίσει τη μετάβαση στις οπτικές ίνες «αποχαλκοποίηση», ώστε κατ’ αντιστοιχία με την απολιγνιτοποίηση να τονίσει τόσο τη σπουδαιότητα της μετάβασης αυτής όσο και το μέγεθος της πρόκλησης.

Διαβάστε επίσης:

ΚτΠ: 2+1 νέα έργα αξίας 32 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου

ΚτΠ: Προκήρυξη διαγωνισμού για αναβάθμιση Αρχείων των Δικαστηρίων αξίας 42,2 εκατ. ευρώ – Έργα 650 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2022