Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Aston Martin: H κινεζική Geely διπλασιάζει το μερίδιο της – Εκτίναξη της μετοχής

Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin

Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin

Η μετοχή της Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc εκτινάχθηκε μετά την είδηση ότι η κινεζική Geely Automobile Holdings Ltd θα διπλασιάσει το μερίδιό της σε αυτήν και θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων.

Η συναλλαγή θα ξεκλειδώσει 95 εκατομμύρια στερλίνες (118 εκατομμύρια δολάρια) για τη βρετανική εταιρεία, της οποίας ο τίτλος σημείωσε άνοδο έως και 25% στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 234 εκατομμυρίων στερλίνων, η Geely θα αποκτήσει μερίδιο 17% στην εταιρεία, αγοράζοντας 42 εκατομμύρια μετοχές από την κοινοπραξία του προέδρου Lawrence Stroll, Yew Tree μαζί με 28 εκατομμύρια νέες μετοχές, δήλωσε η Aston Martin σε ενημέρωση του χρηματιστηρίου.

Η Geely θα έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει έναν διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin.

Η Aston Martin βρίσκεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας και εξασφάλισε πέρυσι χρηματοδότηση από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας που έγινε μέτοχος της, καθώς ο Stroll αγωνίζεται με ένα σχέδιο ανάκαμψης να αυξήσει την παραγωγή και να στραφεί σε σπορ αυτοκίνητα με μπαταρίες.

Ως μέρος της συμφωνίας με την Aston Martin, η Geely συμφώνησε μέχρι τον Αύγουστο του 2024 να μην αποκτήσει μετοχές που θα ανεβάσουν το μερίδιό της στην εταιρεία σε περισσότερο από 22%, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 ότι ο δισεκατομμυριούχος Li Shifu, ο οποίος ελέγχει την Geely, προσπαθούσε να ενισχύσει το μερίδιό του στην αυτοκινητοβιομηχανία για να αυξήσει τη συνεργασία του με αυτήν.

Η επένδυση στην Aston Martin ισχυροποιεί το τεράστιο αποτύπωμα της Geely στην Ευρώπη, όπου ελέγχει τη Volvo Car και πρόσφατα αύξησε το μερίδιό της στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Διαβάστε ακόμη:

F1 Aston Martin: Έχει στροφές ο δρόμος για την κορυφή!

Τα e fuels σώζουν το συναίσθημα: Πανηγυρίζουν Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, Porsche!

F1: Η Saudia χορηγός της Aston Martin