Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Βαρύ sell-off στη Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow Jones, γκρεμίστηκε στο -4,99% ο Nasdaq (upd)

Χρηματιστές στη Wall Street

Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, μια μέρα μετά το «πάρτι» που προκάλεσαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα για μια πιο έντονη αύξηση των βασικών επιτοκίων της FED, σε σχέση με τη χθεσινή των 50 μονάδων βάσης.

Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω των 1000 μονάδων, στις 32.997.97 μονάδες (-3,12%). Ο  S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.146,87 μονάδες με απώλειες -3,56% ενώ ο Nasdaq στις 12.317,69 μονάδες με βουτιά -4,99%, ενώ μέσα στην ημέρα η πτώση του είχε ξεπεράσει το 5%.

Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2020 τόσο για τον Dow Jones όσο και  για τον Nasdaq, παρά το γεγονός πως οι επενδυτές προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες στο τέλος της ημέρας.

Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, και δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα «δεν εξετάζει ενεργά» μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία πυροδότησε ένα μίνι-ράλι για τις μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στην Horizon Investments, η Fed παραμένει ανοιχτή στην προοπτική να στείλει τα επιτόκια πάνω από τα «ουδέτερα» για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, πιέζοντας τις τεχνολογικές μετοχές. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερό του σημείο από το 2002!

Ειδικότερα, η μετοχή της Meta  έκλεισε με βουτιά 6,77%, της Amazon με πτώση 7,56%, της Alphabet στο -4.71%, της Apple στο -5,57%, της Netflix στο -7,69%, της Microsoft στο -4,36%, της Nvidia στο -7,33% και της AMD στο -5,58%.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Twitter (+2,6%), μετά την είδηση πως ο Elon Musk εξασφάλισε χρηματοδότηση για την εξαγορά της εταιρείας. Αντίθετα, βουτιά 8,33% σημειώνει η μετοχή της Tesla.

Πρόσθετη πίεση στους βασικούς δείκτες έδωσαν τα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύτηκαν από εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το Etsy και το eBay  να σημειώνουν απώλειες -16,83% και του -11.72% αντίστοιχα, μετά την έκδοση ασθενέστερων από το αναμενόμενο guidance για τα έσοδά τους. Το Shopify υποχώρησε επίσης κατά 14,91%, αφού έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα οικονομικά στοιχεία, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ανεργία ήταν ελαφρώς υψηλότερες από το αναμενόμενο και η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε κατά 7,5% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη ταχύτερη πτώση από το 1947.

Η αγορά αναμένει την Παρασκευή τα στοιχεία για την ανεργία τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του OPEC+

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Wall Street και Τράπεζα της Αγγλίας έσβησαν τα κέρδη της ημέρας

Χρηματιστήριο: Βουτιά 7×7 για τις τράπεζες, στο… 2021 η Alpha, στα χαμηλά μέρας ο ΟΤΕ, -5,2% η Quest