Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 2,5 ετών ο χρυσός λόγω δολαρίου και επιτοκίων

Χρυσός σε ράβδους

Τρεις ήταν οι αιτίες που ο χρυσός την Δευτέρα κινήθηκε σε χαμηλό 2,5 ετών. Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πίεση από τον συνδυασμό υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, της συνεχούς ενδυνάμωσης του δολαρίου και της ανασφάλειας από την τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου κατέγραψε πτώση 22,20 δολάρια ή 1,3% για να καθοριστεί στα 1.633,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ασήμι υποχώρησε 2% στα 18,45 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε 0,5% στα 849,86 δολάρια, ενώ το παλλάδιο έχασε 1% στα 2.046,71 δολάρια.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ προκάλεσαν την άμβλυνση της ελκυστικότητας του πολύτιμου μετάλλου, ενώ ενίσχυσαν τις αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων.

Η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων μειώνει την ροπή προς τον χρυσό στο παρόν. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο χρυσός εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τους κινδύνους ύφεσης και τις γεωπολιτικές εντάσεις. “Έχουμε την ισχύ του δολαρίου και μια αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, κάτι που συνήθως θα πίεζε τον χρυσό χαμηλότερα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ο χρυσός δεν τα πηγαίνει πολύ άσχημα στο σχέδιο των πραγμάτων”, δήλωσε ο Ross Norman, ανεξάρτητος αναλυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός έχει χάσει περισσότερα από 400 δολάρια, ή πάνω από 20%, από τότε που κλιμακώθηκε πάνω από το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάρτιο, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια. Οι καθαρές εισαγωγές χρυσού της Κίνας μέσω του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 40% σε υψηλό τεσσάρων ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

“Ο χρυσός δεν είναι το μόνο παιχνίδι σε ότι αφορά την ασφάλεια. Τα χρήματα πηγαίνουν επίσης στα ομόλογα των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μπομπ Χάμπερκορν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. Οι προοπτικές για τον χρυσό εξαρτώνται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είπε ο Χάμπερκορν, προσθέτοντας ότι “είναι μια κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτή τη στιγμή εάν είστε επενδυτής χρυσού”.

 

Διαβάστε επίσης

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις αποδόσεις – Στο 4,7% το ελληνικό 10ετές