Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι ανεβάζουν στροφές στο Χ.Α. – Ποια χαρτιά αποτελούν μαγνήτη, τα τελευταία reports

Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022

Με τον ημερήσιο τζίρο να παγιώνεται πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, είναι εμφανές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια βλέπουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών πεδίο δόξης και… αποδόσεων λαμπρό.

Τον Μάρτιο οι ξένοι πραγματοποίησαν στο Χ.Α. το 57,1% του τζίρου της αγοράς, από 51% τον Φεβρουάριο. Οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα αγορά την ελληνική, η οποία έχει μπροστά της μία σειρά από προκλήσεις.

Έλληνες διαχειριστές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν θα ατονήσει εύκολα κι αυτό, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι αποδόσεις που έχουν «ονειρευτεί» σε σχέση με τις αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε άλλα αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται κοντά στο 7%, ενώ πολλά από τα blue chips, ακόμα και οι τράπεζες, διαμορφώνονται σε τιμές πολύ κάτω από τα  προ  Covid  επίπεδα.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εδρεύουν στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου, έχει δείξει ότι με την παρούσα κυβέρνηση, δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Με την κυβέρνηση να δίνει τον τόνο, οι τράπεζες, που έχουν το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια ποσοστά από το 2022, βγαίνουν μπροστά για να μην χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ.

Ως προς την Alpha, η Wood στην ανάλυσή της, θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα  1,50 ευρώ με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος. Παράλληλα, και οι αναλυτές της KBW υποδέχονται με θετικά σχόλια την επερχόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank και το Project Tomorrow.

Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, η ΑΜΚ υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ διαβλέπουν τρεις βασικούς πυλώνες στο νέο στρατηγικό σχέδιο:

1) Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022 μέσω εκκαθάρισης ΜΕΑ ύψους  8,1 δισ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό μέσω οργανικής μείωσης.

2) Διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2024 μέσω υψηλότερων προμηθειών, χαμηλότερου κόστους και μείωσης των προβλέψεων, με τα κέρδη να φτάνουν στα επίπεδα των 0,6 δισ. ευρώ (ή 10% RoTBV) μέχρι το 2024.

3) Βασικό δείκτη κεφαλαίων 14.1% μέχρι το 2023, πλήρως προσαρμοσμένο με τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις.

Πειραιώς

Την ίδια ώρα, τιμή στόχο για τη μετοχή τα 2 ευρώ (για τον Δεκέμβριο του 2021), η οποία αντιστοιχεί σε περιθώριο ανόδου 37% (από το 1,47 της μετοχής στις 26/5), δίνει για την Τράπεζα Πειραιώς η JP Morgan Cazenove.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του για τη μετοχή, η Πειραιώς, εφοδιασμένη με όλα τα κεφάλαια που χρειάζεται μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου των 1,4 δισ. ευρώ, βρίσκεται καθ’ οδόν για να μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματά της (NPEs) σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2022 (από 46% σήμερα) και στοχεύει εν συνεχεία να βελτιώσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της (ROTE) σε βιώσιμο διψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι επιχειρησιακοί στόχοι της Τράπεζας είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά εκείνο που καθησυχάζει τους αναλυτές είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και το ιστορικό των καλών επιδόσεων της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου σε ό,τι αφορά την επίτευξη προηγούμενων στόχων της Τράπεζας.

Για το 2024, την πρώτη χρονιά που η κερδοφορία θα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα σύμφωνα με την JP Morgan, οι αναλυτές «βλέπουν» την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE να διαμορφώνεται στο επίπεδο του ~8% (μετά και την πληρωμή των κουπονιών των ομολόγων AT1), δικαιολογώντας ένα P/TBV 0,7x, από το τρέχον 0,39x για το 2022. Παράλληλα, χαρακτηρίζει το project Sunrise «τέλος παιχνιδιού» για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας.

Εκθέσεις

Οι εκθέσεις και αναφορές των ξένων για την εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούν οι εισηγμένες με την εμφάνιση αναλυτών ακόμα και από χρηματιστηριακές εταιρείες της γειτονικής Ιταλίας!

Στο πλαίσιο αυτό, η Citigroup, εκτός από τις τράπεζες, ασχολείται και με άλλα blue chips. Για τον Μυτιληναίο λοιπόν, δίνει τιμή-στόχο τα 20 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Mytilineos η Citi, με προοπτική, μάλιστα, τα 28 ευρώ, με βάση το στρατηγικό πλάνο του ομίλου για το «πρασίνισμά» του, το οποίο θα προσδώσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Η Citi μιλά για τεράστια προοπτική σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της Mytilineos, με διπλασιασμό του EBITDA έως το 2023, συγκριτικά με το 2020, λόγω του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, το EBITDA εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ ως το 2025, από 315 εκατ. ευρώ το 2020.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές αυτές, αφού στην αγορά φαίνεται ότι η κινητικότητα είναι μεγάλη. Και το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τόσο λόγω του rebalancing εξαιτίας της αναβάθμισης της Eurobank στον MSCI, όσο και ενόψει του ετήσιου roadshow που πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη Νέα Υόρκη το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για φέτος η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη 8 – 11 Ιουνίου και θα γίνει, λόγω Covid, ηλεκτρονικά. Το παρών αναμένεται να δώσουν 32 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων, αρκετές προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση:

ADMIE HOLDING

AEGEAN AIRLINES

ALPHA BANK

ATHENS EXCHANGE GROUP

ATHENS WATER SUPPLY & SEWERAGE COMPANY (EYDAP)

AUTOHELLAS tbc

CENERGY HOLDINGS

ELLAKTOR

ELVAL HALCOR

ENTERSOFT

EPSILON NET

EUROBANK

FOURLIS

GEK TERNA – TERNA ENERGY

HELLENIC PETROLEUM

HELLENIC TELECOM (OTE)

IKTINOS HELLAS

KRI KRI

LAMDA DEVELOPMENT

MOTOR OIL

MYTILINEOS

NATIONAL BANK OF GREECE

OPAP avail. 11 June only

PIRAEUS BANK

PIRAEUS PORT AUTHORITY

PRODEA INVESTMENTS

PROFILE SOFTWARE

PUBLIC POWER CORPORATION (DEI)

QUEST HOLDINGS

SARANTIS GROUP

THRACE GROUP

TITAN avail. 9-11 June only

VIOHALCO

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση