Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Capital Economics: H Ελλάδα είναι σχετικά ανθεκτική στην ύφεση της Ευρώπης

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing

Η εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να σταματήσει τους επόμενους μήνες, καθώς η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση συρρικνώνονται, εκτιμά η Capital Economics και τούτου λεχθέντος, πιστεύει ότι η ύφεσή της θα είναι πιο ρηχή από εκείνη της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Η Capital Economics εκτιμά μηδενική ανάπτυξη το 2023 και 1,8% το 2024, ενώ η φετινή χρονιά θα κλείσει με +6,5%.

Η απόδοση του 10ετούς εγχώριου ομολόγου από το 4,75%, θα μειωθεί στο 3,75% το 2023 και χαμηλότερα στο 3,5% το 2024.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποστεί ύφεση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την πρόσφατη πτώση του δείκτη PMI μεταποίησης», εξηγεί η Capital Economics για την εγχώρια οικονομία. «Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα.

Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, συμπεριλαμβάνοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας της μετάβασης», συμπεραίνει η Capital Εconomics.

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να ανέρχεται κατά 5% πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη ανάκαμψη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία παραμένει πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο αριθμός των τουριστών και οι δαπάνες ήταν κοντά στα προ-Covid επίπεδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά είναι πιθανό να μειωθούν το επόμενο έτος λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη. Άλλωστε, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 17% μεταξύ 2007 και 2010 κυρίως λόγω της ύφεσης αλλού στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι εξαγωγές -οι οποίες σημείωσαν καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια- αναμένεται επίσης να επιβραδυνθούν, καθώς η εξωτερική ζήτηση μειώνεται. Και η εγχώρια ζήτηση είναι επίσης πιθανό να συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 12% τον Σεπτέμβριο, οπότε τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται γρήγορα.

Τέλος, η Capital Economics εκτιμά ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα σημειώσουν ύφεση το 2023, με την ύφεση στην περιοχή να διαμορφώνεται στο 1,8% και υπολογίζει ότι η Πορτογαλία θα κινηθεί στο -2,8%, η Γερμανία στο -2,5%, η Αυστρία στο -2,3% και η Ιταλία στο 2%. Η Ιρλανδία θα κινηθεί με θετικό πρόσημο +1% σε όρους ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Σε ύφεση το 2023 η Ευρώπη, αλλά η EKT θα αυξήσει 75μ.β. τα επιτόκια