Titans

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Εφοπλιστής

Άκρως εποικοδομητική χρονιά ήταν το 2019 για τον επιτυχημένο εφοπλιστή Νικόλα Τσάκο, ο οποίος βρέθηκε στην 81η θέση της Lloyd’s list, με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους της ναυτιλίας.

Η ναυτιλιακή του, Tsakos Energy Navigation (TEN), υλοποίησε το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της παραλαμβάνοντας νέα πλοία, ενώ συνέχισε με επιτυχία τις συμφωνίες μακροχρόνιας ναύλωσης των τάνκερ της, διατηρώντας σταθερές συνεργασίες με κολοσσούς, όπως οι Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Royal Dutch Shell PLC.

Παρά το γεγονός ότι τα συμβατικά τάνκερ αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ναυτιλιακής του, ο πλοιοκτήτης έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην επέκταση της παρουσίας του και σε άλλους τομείς, με έμφαση στην αγορά μεταφοράς LNG, που γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Αν και η δραστηριότητά του στα LNG είναι περιορισμένη, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πιστεύει στο μακροπρόθεσμο μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς και επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερα τέτοια πλοία.

Στη διάρκεια του 2019 έκανε ήδη το πρώτο βήμα, κλείνοντας συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries για την κατασκευή ενός πλοίου μεταφοράς LNG χωρητικότητας 174.000 cbm, ενώ έχει option για την κατασκευή ενός ακόμη πλοίου ίδιων προδιαγραφών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019, στην ηλεκτρονική έκδοσής της, η The Wall Street Journal, δημοσίευσε αφιέρωμα στον Έλληνα πλοιοκτήτη και τη σύζυγό του, γνωστή σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη. Κάνοντας λόγο για ένα ζευγάρι Ελλήνων που κατάφερε να συνδυάσει τα διαφορετικά ταλέντα του και να γνωρίσει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα, εν μέσω αστάθειας των αγορών, ισχυρού ανταγωνισμού και μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που εξάλειψε το 1/4 της ελληνικής οικονομίας.

H TEN, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2002, διαθέτει στόλο 70 πλοίων αξίας άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα