Pioneers

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Επιχειρηματίας

Παραφράζοντας ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν που άφησε εποχή, φαίνεται ότι ακόμη και η επιδραστικότητα θέλει… τον Γερμανό της!

Με τη 40χρονη παρουσία του στο επιχειρείν, ο Πάνος Γερμανός έχει αποδείξει ότι διαθέτει απαράμιλλη ικανότητα στο να προσθέτει υπεραξίες με ό,τι κι αν καταπιάνεται. Το πρώτο του δημιούργημα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία «Γερμανός», εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό successstory, μπήκε στο χρηματιστήριο και το 2006 πουλήθηκε στον όμιλο του ΟΤΕ. Από εκείνο το μεγάλο deal, της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ, ο επιχειρηματίας εισέπραξε από την παραχώρηση της προσωπικής του, μετοχικής συμμετοχής 651 εκατ. ευρώ. Σημαντικές επίσης ήταν και οι υπεραξίες που καρπώθηκε, όταν την ίδια εκείνη χρονιά πούλησε στα FolliFollie, έναντι 203 εκατ. ευρώ, το 25% που κατείχε στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).

Σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, το νέο επιχειρηματικό στοίχημα του Πάνου Γερμανού είναι η αναπτυξιακή πορεία του ομίλου OlympiaGroup, στον οποίο ο ίδιος είναι ιδρυτής και βασικός μέτοχος. Στηρίζοντας συνεχώς και αδιαλείπτως το φιλόδοξο και συνάμα ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό εγχείρημα.

Οι κινήσεις του 70χρονου σήμερα επιχειρηματία ήταν πυκνές στη ροή του 2019. Κατ’ αρχάς στη φαρέτρα του ομίλου Olympia προστέθηκε και η MediaMarkt Ελλάς, ερχόμενη να «κουμπώσει» με τις δραστηριότητες των Public που διαθέτουν 55 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όλα αυτά μέσω κοινού εταιρικού σχήματος, στο οποίο ο όμιλος Γερμανού έχει τον έλεγχο του 75%. Πέραν τούτου και σε ό,τι αφορά τη Sunlight, εξέχουσα σημασία αποκτά το άνοιγμά της στην Αμερική, με το μεγάλο βήμα να γίνεται στη Βόρεια Καρολίνα.

Σημαντικού ειδικού βάρους είναι επίσης και η συμμετοχή στο μεγάλου έργο του Ελληνικού, καθώς η πλευρά του Ομίλου Γερμανού, από κοινού με τον Βασίλη Κάτσο,τοποθέτησε περίπου 50 εκατ. ευρώ νέο χρήμα, στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda. Ελέγχοντας πλέον το 10%. Από την άλλη πλευρά η τηλεπικοινωνιακή Playστην Πολωνία συνέχισε να λειτουργεί ως κεφαλαιακός σιτοβολώνας, προσθέτοντας έσοδα 80 εκατ. ευρώ στο OlympiaGroup από πώληση μετοχών. Αναμφίβολα, η διαμόρφωση συνθηκών ικανών να παράγουν κέρδη για τον Όμιλο είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση για τον επίμονο, διορατικό και αποτελεσματικό Πάνο Γερμανό.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα