Pioneers

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν

Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός στην ελληνική κοινωνία, είναι όμως ένας από τους ανθρώπους που «έβαλαν πλάτη» για να μη βγει η χώρα από το ευρώ το καλοκαίρι του 2015. Ήταν εκείνος που έπεισε τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να στηρίξει την Ελλάδα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έγινε το 2019 ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που κατέλαβε θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, το υψηλότερο πόστο που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει τη δική του ιστορία. Η αρχική ονομασία «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι αντικατοπτρίζει τη γλώσσα της ακροδεξιάς και αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι απειλούνται από την άφιξη προσφύγων. Τελικά, μετονομάστηκε σε χαρτοφυλάκιο για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

Πριν αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου, ο Σχοινάς ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής το 2007, όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή, προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονζάλες, στενή συνεργάτιδα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Σχοινάς και η Ισπανίδα Αλβαργκονζάλες είναι μαζί εδώ και τρεις δεκαετίες. Γνωρίστηκαν όταν και οι δύο έκαναν μεταπτυχιακό στη βελγική πόλη Μπρυζ, με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές πολιτικές, πριν από 30 χρόνια. Παντρεύτηκαν πέντε χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διαμένουν μέχρι σήμερα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα