Pioneers

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ – ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ

Δημοσιογράφοι

Ιούνιος του 2019 και η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από τα Μνημόνια και να αφήσει πίσω της, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μία πολυετή κρίση που μας σημάδεψε ανεξίτηλα όλους ανεξαιρέτως. Και ενώ οι μνήμες της κρίσης είναι ακόμη νωπές στο μυαλό όλων μας, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων κάνει την εμφάνισή του το βιβλίο της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, Οι συγκρούσεις, το Plan B».

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων του 2015, οι συγκρούσεις, το περιβόητο «PlanB» του τότε υπουργού ΓιάνηΒαρουφάκη (με το ένα -ν-) έρχονται για άλλη μία φορά στο προσκήνιο, μέσα από μία συγκλονιστική αφήγηση που μας οδηγεί πίσω από κλειστές πόρτες, να παρακολουθούμε τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις αντιδράσεις, τις αναμετρήσεις που οδήγησαν τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού.

Τέσσερα χρόνια μετά τα κρίσιμα και επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας γεγονότα της περιόδου από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, δύο καταρτισμένες και χαρισματικές δημοσιογράφοι βγάζουν στο φως ένα θρίλερ εξουσίας που δεν έχει να κάνει με τη ζωηρή φαντασία κάποιου συγγραφέα ή σεναριογράφου, αλλά με πραγματικά γεγονότα. Γεγονότα που ίσως υποψιαζόμασταν, αλλά δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις. Και επιτυγχάνουν με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να φωτίσουν καλά κρυμμένες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής, αλλά και ευρωπαϊκής Ιστορίας, αλλά και να τις αποτυπώσουν στο χαρτί, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στη σύγχρονη ιστοριογραφία.

Το βιβλίο της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού (η πρώτη ανταποκρίτριαστις Βρυξέλλες για την εφημερίδα «Καθημερινή» και η δεύτερη για τη «WallStreet Journal») έγινε αμέσως το best-sellerτης χρονιάς, ενώ διαβάστηκε από πολλούς και, κυρίως, από όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και από βουλευτές που συχνά-πυκνά εξακολουθούν να κάνουν αναφορές στα γραφόμενα. Με την έννοια αυτή, το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα» και, κυρίως, οι συγγραφείς του ήταν ανάμεσα στις πιο επιδραστικές παρουσίες για το 2019.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα