Pioneers

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ακαδημαϊκός, επιστήμονας

Δεν υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να συνδυάσουν αποτελεσματικά την έρευνα στο Χάρβαρντ, το CERN και μια σειρά από εξίσου σπουδαία κέντρα μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Δημήτρης Νανόπουλος, όμως, το έχει καταφέρει με επιτυχία.

Πρόκειται για τον Έλληνα φυσικό που διαπρέπει στο εξωτερικό, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες σύγχρονες προσωπικότητες σε διεθνές επίπεδο στο χώρο της Σωματιδιακής Φυσικής και της Αστροφυσικής.

Υπήρξε μέλος του ανώτερου ερευνητικού προσωπικού του CERN, ενώ κατέχει έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ. Διευθύνει το Κέντρο Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), αλλά και τμήμα του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Έρευνας.

Η μακρά και λαμπρή ερευνητική του πορεία αριθμεί περισσότερες από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό παράγοντα επιρροής, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις 45.290 και άνω ετεροαναφορές που έχει. Από σχετική μέτρηση έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι είναι ένας από τους θεωρητικούς φυσικούς με τη μεγαλύτερη επίδραση παγκοσμίως, μέσα από τις επιστημονικές μελέτες που έχει δημοσιεύσει. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας έχει διατελέσει και πρόεδρος, εταίρος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και, μεταξύ άλλων, μέλος της Ιταλικής Κοινότητας Φυσικών.

Συγκαταλέγεται στους ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ. Όπως επίσης και της άποψης ότι η τηλεμεταφορά είναι κάτι που θα δούμε να συμβαίνει πολύ σύντομα.

Όλη αυτή η σπουδαία επιστημονική διαδρομή του Δημήτρη Νανόπουλου τιμήθηκε φέτος με ένα ακόμη βραβείο, το αριστείο «Ιωάννης Καποδίστριας», το οποίο μάλιστα του παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα