Pioneers

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Επιστήμονας, καθηγητής MIT

Ο Έλληνας μαθηματικός και καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT στα 27 του μόλις χρόνια κατάφερε να δώσει απάντηση, μέσω της διδακτορικής διατριβής του με τίτλο «The Complexity of Computing a NashEquilibrium», στον άλυτο από το 1951 γρίφο του Νας. Αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας αποδοτικός αλγόριθμος για τον υπολογισμό μιας ισορροπίας Νας και ανατρέποντας εν μέρει την έως τότε ισχύουσα θεωρία των σύγχρονων Οικονομικών.

Στην αρχή του έτους, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ανακοίνωσε τη σπουδαία πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου διεθνούς κλάσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος του ερευνητικού κέντρου θα είναι η παραγωγή τεχνολογίας αιχμής, η δημιουργία συστάδας καινοτόμων εταιρειών, αλλά πάνω από όλα η ανάσχεση του φαινομένου brain drain, που πυροδοτεί φυγόκεντρες δυνάμεις για τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας. Το κέντρο θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.

Λίγους μήνες αργότερα, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας τιμήθηκε με ένα ακόμη διεθνές βραβείο, το «GraceMurrayHopperAward» της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών, που συνοδεύεται από το ποσό των 35.000 δολαρίων. Βραβείο που ήρθε να προστεθεί στην ήδη σπουδαία συλλογή του από 6 ακόμη σημαντικά βραβεία για τη συνεισφορά του στην επιστήμη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνά του σχετικά με τη θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνδέεται με την Θεωρία των Παιγνίων, τα Οικονομικά, τη Στατιστική και τη Μηχανική Μάθηση.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα