Pioneers

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ

Διευθυντής FIA στα μονοθέσια

Ο 52χρονος Έλληνας αεροδυναμιστής είναι σήμερα τεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) στον τομέα των μονοθεσίων. Σχεδίασε τις τεχνικές αλλαγές που επέφεραν βελτίωση του αγωνιστικού θεάματος το 2019 στα GP της F1 και είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις τεράστιες αλλαγές των τεχνικών κανονισμών της F1 που ανακοινώθηκαν πέρυσι και θα εφαρμοστούν το 2021.

Αν σκεφτεί κανείς πως η F1 δείχνει τον δρόμο στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς εκεί δουλεύουν τα πιο λαμπρά μυαλά μηχανικών και οι λύσεις που αναπτύσσονται βρίσκουν στη συνέχεια εφαρμογή στα αυτοκίνητά μας, εύκολα αντιλαμβάνεται την επιρροή του Έλληνα μηχανικού στην παγκόσμια αυτοκινητική σκηνή. Πιθανόν τον έχετε δει στο grid της F1 να συνομιλεί πολλές φορές με τους οδηγούς ή τους επικεφαλής των ομάδων.

Ο Νικόλας Τομπάζης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής με τις Benetton, Ferrari στη F1.

Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Cambridge και έκανε διδακτορικό στην αεροδυναμική, στο ImperialCollege. Εργάζεται στη F1 από το 1992. Όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει πολλούς νεαρούς Έλληνες μηχανικούς να βρουν τον δρόμο τους στη F1 αλλά και σε άλλες μορφές τους διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οσάκις του ζητήθηκε να βοηθήσει νεαρούς Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν με τα σχολεία τους, στο πρόγραμμα F1 in Schools, το έκανε με προθυμία, βοηθώντας ουσιαστικά.

Είναι γιος του διάσημου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, κατάγεται από ιστορική ελληνική υδραίικη οικογένεια και στο νησί υπάρχει μάλιστα δρόμος με το όνομά του. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Επισκέπτεται πολύ συχνά τη χώρα μας, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και είναι πάντα ανοικτός να βοηθήσει όταν του ζητηθεί.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα