Leaders

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ

Επιχειρηματίας

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ένας ξεχωριστός μήνας για την Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Η αποκαλούμενη «βιομηχανία της χαράς» που ιδρύθηκε πριν από 33 χρόνια από τον αλεξανδρινής καταγωγής Έλληνα επιχειρηματία, ολοκλήρωσε στα τέλη εκείνου του μήνα τη δωδεκάμηνη χρήση της. Με θαυμαστή επιτυχία, καθώς η καθαρή κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 162,9 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών…

Κάτι που ασφαλώς και πιστώνεται στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του ορθολογιστή, εργασιομανή και συνάμα «σκληρού» εργοδότη Απόστολου Βακάκη.

Με σχεδόν 6.600 άτομα προσωπικό, ο όμιλος της Jumbo είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στην ελληνική αγορά παιχνιδιών. Έχοντας όμως μετεξελιχθεί σε ένα υπερμάρκετ, από το οποίο απουσιάζουν τα ηλεκτρονικά, η μόδα και το φαγητό. Άλλωστε, στην τελευταία οικονομική χρήση τα μεγαλύτερα μερίδια στις πωλήσεις τα απέσπασαν κατά σειρά τα είδη σπιτιού και τα εποχικά, αφήνοντας στην τρίτη θέση τα παιχνίδια, με ποσοστό 21,7%.

Εντείνοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, η Jumbo είχε στην 12μηνη χρήση της το 37,8% των εσόδων από Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, απ’ όπου προήλθε και το 44,6% των προ φόρων κερδών της.

Φύσει και θέσει συντηρητικός απέναντι στους επιχειρηματικούς μεγαλοϊδεατισμούς, ο Απόστολος Βακάκης διακρατεί ταμειακά διαθέσιμα 506,6 εκατ. ευρώ, έχοντας ένα πλεόνασμα περίπου 308 εκατ. ευρώ, έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της Jumbo. Aν και στη τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας διαμορφώθηκε ένα κίνημα αμφισβήτησης από τους μετόχους μειοψηφίας, ο επιχειρηματίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική που έχει χαράξει και εν τέλει έχει αποδειχθεί άκρως αποδοτική.

Όπως ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν, «εμείς από αεροπλάνο δεν μπορεί να γίνουμε πύραυλος. Οι στόχοι μας είναι μετρημένοι».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα