Leaders

ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ

Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Μεγάρου Μουσικής

«Το annexM είναι η λοξή ματιά του Μεγάρου, ένα άνοιγμα στον κόσμο μέσα από έναν κλειστό χώρο», έχει πει η Άννα Καφέτση για το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που διευθύνει εδώ και τρία χρόνια. Όταν ανέλαβε, δεν υπήρχαν οριοθετημένοι χώροι -ούτε καν για το γραφείο της-, δεν υπήρχε φυσικά κάποια συλλογή έργων, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν και είναι εξαιρετικά χαμηλός. Διόλου ευοίωνες προοπτικές αλλά η συνέχεια τις διέψευσε.

Γιατί σήμερα το annexM είναι το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς για την σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα -ελλείποντος και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που ακόμη αναμένεται- με την οργάνωση εκθέσεων διεθνούς βεληνεκούς, όπως «Ο τελευταίος αναγνώστης» και «Μετά τη Βαβέλ», που κυριολεκτικά το ενέγραψαν στον εικαστικό χάρτη.

Αχανείς και αδρανείς, ως τότε, χώροι του Μεγάρου ζωντάνεψαν ουσιαστικά, βρίσκοντας έναν ρόλο ύπαρξης ως κελύφη της νέας εικαστικής δημιουργίας, όπως η στεγασμένη Υπηρεσιακή Αυλή, έκτασης 900 τ.μ. στα βάθη του κτηρίου, ένας ακόμη ανεκμετάλλευτος επίσης χώρος, με είσοδο από την οδό Κόκκαλη και, φυσικά, ο Κήπος του Μεγάρου, που απέκτησε νέο ρόλο, χάρις στην έκθεση «Ο κήπος βλέπει».

Άνθρωπος δυνατός, δυναμικός και δραστήριος, με εξαιρετικές περγαμηνές και μεγάλη προϋπηρεσία στον τομέα της τέχνης ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και εν συνεχεία ιδρύτρια και δημιουργός του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το οποίο απομακρύνθηκε σκανδαλωδώς λίγο πριν ανοίξει, η Άννα Καφέτση δηλώνει σήμερα εκ νέου παρούσα με φρέσκιες ιδέες, τολμηρές προσεγγίσεις και, προ πάντων, με οράματα. «Απ’ όπου πέρασα έχω αφήσει κάτι. Το ίδιο θέλω να κάνω κι εδώ», λέει στοχεύοντας στην «διακαλλιτεχνικότητα», που μπορεί αναπτυχθεί με την μείξη των τεχνών μέσω των εικαστικών.

Η κυρία της σύγχρονης τέχνης διαθέτει άλλωστε τεράστιες αντοχές στα δύσκολα και ακατάβλητο σθένος, παρά τη φαινομενική ευθραυστότητά της. Και γι’ αυτό δεν κρύβει τα λόγια της, όταν μιλάει για το ΕΜΣΤ. «Αυτό το μουσείο προοριζόταν από τη σύλληψή του να γίνει πρωτοκλασάτο στον ευρωπαϊκό χώρο. Λυπάμαι βαθύτατα γιατί έχουμε γυρίσει πίσω», λέει.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα